На засідані Синоду Румунської православної церкви 21 лютого вирішили висунути Православній церкві України умови, після виконання яких, румунська церква готова визнати ПЦУ.

Читайте такожЕпіфаній після інтронізації: віримо, що "в належний час" ПЦУ стане патріархатом

Про це повідомляє Cerkvarium. Щодо церковної ситуації в Україні, Синод заявив, що "Томос прийняли лише українські православні, які не були у спілкуванні з Московським Патріархатом. Тому питання церковної єдності в Україні на цей час ще повністю не вирішене. Також є велике російське етнічне населення, яке підтримує прямі контакти з Московським патріархатом."

"Для прийняття конкретного і правильного рішення на найближчій сесії Синоду пріоритет буде віддано тому, що в Україні нараховується 127 румунських православних парафій, особливо у районі Північної Буковини, у віданні Української Православної Церкви Московського Патріархату. Необхідно провести реальні консультації з цими румунськими православними, які стурбовані збереженням своєї етнічної та мовної ідентичності", - йдеться в рішенні синоду.

З цього питання Румунська церква отримати письмові гарантії від церковної і світської української, що етнічна та мовна ідентичність румунів буде поважатися, і що ці румунські православні матимуть можливість організуватися у Румунський православний вікаріат та розвивати духовні зв’язки з Румунським Патріархатом, підтримувати їх, отримувати і користуватися богослужбовими і церковними книгами на рідній, тобто румунській мові. 

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування 

Поїздка до Варфоломія і обрання керівних органів. Перші кроки та заяви митрополита Епіфанія

Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні. 

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Також Румунський Патріархат попросить Вселенський Патріархат роз’яснити проблему неканонічних ієрархів і священиків, які належали до колишнього "Київського патріархату".