Дуда поклав на українські організації часів Другої світової відповідальність за "геноцид поляків" / REUTERS

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив УПА та дивізію СС «Галичина» в акті геноциду проти поляків, здійсненому в Гуті Пеняцькій 28 лютого 1944 року.

Читайте такожПосол України назвав міфом війну солдатів УПА проти волинських чехів

Як повідомляє «Українська правда», посилаючись на PolskieRadio24, 24 лютого на Львівщині відбулася жалобна церемонія, присвячена пам’яті жертв погрому в Гуті Пеняцькій. Дуда написав у листі до учасників заходу, що в селищі стався акт геноциду.

Відео дня

"Геноцид, який тут здійснили солдати дивізії СС "Галичина" та Української повстанської армії, був одним з найбільших у кількарічній низці злочинів, яку ми називаємо різаниною польського населення на Волині, Поділлі і Львівщині", - йдеться у листі Дуди, який прочитав президентський міністр Адам Квятковський.

"Єдиною "виною" жертв була польська мова і ідентичність, вірність традиції і любов до Батьківщини. Їх вбили, бо вони були поляками", - наголосив Дуда.

Зазначається, що 28 лютого 1944 року німецькі карателі знищили все польське село Гута Пеняцька (172 господарства) і вбили всіх мешканців (за різними оцінками, від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми).

Низка польських дослідників покладали відповідальність за винищення Гути Пеняцької на підрозділи СС "Галичина". Втім, за твердженням дослідника Андрія Боляновського, в той час там не діяв жоден із куренів цієї дивізії. Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП).

Причиною нападу стала активність радянського партизанського загону в районі села незадовго до того.

Анджей Дуда у зверненні також нагадав  слова президента Лєха Качинського, який був у Гуті Пеняцькій десять років тому і закликав до примирення Польщі та України.

Друга частина пам`ятних заходів з нагоди 75-річчя знищення Гути Пеняцької відбудеться у четвер, у Варшаві.

Нагадаємо, польські посадовці та дипломати неодноразово критикували українську політику історичної пам`яті, звинувачуючи українські організації першої половини ХХ століття у військових злочинах проти поляків. 

23 грудня минулого року президент України підписав закон про визнання ветеранів ОУН та УПА учасниками бойових дій.