26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко заявив, що підписав та доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив під час засідання Ради регіонального розвитку у Кропивницькому.

«Хочу наголосити, що я сьогодні ранком підписав, і зараз даю доручення зареєструвати президентський законопроект, яким враховані ті зауваження (Конституційного суду до статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення – УНІАН), але принциповою залишається позиція про невідворотність кримінального покарання за незаконне збагачення», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожСитник про декриміналізацію незаконного збагачення: статки корупціонерів легалізовано (відео)

При цьому Порошенко висловив сподівання, що у народних депутатів вистачить політичної волі та мужності підтримати цей законопроект.

«Надаю йому статус невідкладного», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

У рішенні сказано, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

Як заявив представник суду, КС виходив з того, що ця стаття зобов’язує особу доводити, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

27 лютого Порошенко запевнив, що подасть до парламенту проект закону щодо покарання за незаконне збагачення. За його словами, у новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».

27 лютого у НАБУ заявили, що через рішення КС всі провадження щодо корупціонерів будуть закриті.