Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада розпочала розгляд у другому читанні проекту закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№5670-Д).

Як передає кореспондент УНІАН, перед розглядом цього законопроекту фракція «Опозиційний блок» виступила з заявою щодо недоцільності його ухвалення.

Народний депутат від «Опоблоку» Олександр Вілкул зазначив, що цей закон спрямований «розкол суспільства».

Відео дня

Депутати від «Опоблоку» винесли до трибуни парламенту коробки з нібито підписами «більше ніж мільйона людей» щодо можливості розмовляти і навчатися рідною мовою.

Вілкул зазначив, що поява цього мовного закону пов’язана з тим, що «у Петра Порошенка є свій томос, а спікер Андрій Парубій вирішив зробити собі такого маленького томосіка, і тому протискує сьогодні цей закон про мову».

Читайте такожРада пропонує позбавляти волі на строк до трьох років за приниження чи зневажання державної мови

У відповідь голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що справді «все життя робив все можливе для того, щоб прийняти закон про мову».

За його словами, закон про українську мову - «це фундаментальна основа буття держави та нації».

Коментуючи позицію «Опозиційного блоку», Парубій зазначив: «І не даремно вони так біснуються, тому що цим законом ми б’ємо в саму серцевину «руського міра», який хотів знищити українську».

Після цього Парубій оголосив про розгляд законопроекту щодо функціонування української мови як державної.

Та вже згодом голова Верховної Ради України Андрій Парубій закрив вечірнє засідання Верховної Ради.

Сьогодні відбувся лише виступ голови комітету щодо законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної", а поправки, яких понад 2 тисячі, ще не почали розглядати.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№ 5670-д).

Законопроектом визначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. Передбачено кримінальну відповідальність за публічне приниження чи зневажання державної мови.

До другого читання до проекту закону подано 2,5 тис. поправок.