Олександр Шевченко підтримує посилення роботи НАБУ і пропонує звільнити керівництво САП

28 лютого в центральному офісі «Українського об’єднання патріотів» у Києві відбулася зустріч кандидата у президенти від УКРОПу, народного депутата Олександра Шевченка, голови політсили Тараса Батенка та народного депутата від партії Олександра Дубініна з представниками коаліції антикорупційних організацій.

Олександр Шевченко підтримав запропонований антикорупційний порядок денний, що передбачає посилення роботи НАБУ шляхом надання прав на автономне прослуховування, звільнення керівництва САП та виведення цього органу з підпорядкування Генпрокуратурі, перезапуск НАЗК, а також звуження повноважень СБУ до стандартів НАТО.

«Підсилення НАБУ – підтримую, оскільки це єдина організація, яка бореться з корупцією. Відсутність антикорупційного суду не дає можливості довести розслідування до логічного кінця. САП, який сьогодні повністю перебуває під контролем президента і влади, гальмує антикорупційну роботу. Економічний департамент СБУ, який є головним корупційним відділом у цьому правоохоронному органі, треба ліквідувати – вони не займаються своєю роботою», – заявив Олександр Шевченко.

Відео дня

Водночас голова політсили Тарас Батенко зазначив, що укропівці готові стати співавторами майбутнього законопроекту, направленого на оновлення НАЗК.

«Щонайменше три депутати від групи УКРОП та кандидат у президенти готові долучитися до цього. Ми готові проаналізувати ініціативи, бути співавторами на етапі реєстрації законопроекту. Але варто, щоб ми бачили процес підготовки, а не кінцевий продукт», – наголосив він.

Зі свого боку, Олександр Дубінін вважає, що для ефективнішої боротьби з корупцією необхідно надати правоохоронцям право на провокацію хабара.

«Гарно було б відновити норму, яка давала б право на провокацію хабара. Чому «справа Розенблата» розвалюється в суді? Немає норми, яка давала б можливість провокувати хабаром. Тобто саме НАБУ порушило законодавство. Якщо існуватиме ця норма, чиновники боятимуться брати хабарі», – зауважив нардеп.

У свою чергу, координатор комунікації коаліції та керівник «Антикорупційного штабу» Галина Янченко підкреслила, що зазначений порядок денний пропонують усім кандидатам у президенти, але він є лише частиною вимог для викорінення корупції.

«Дякую, що ви проявили ініціативу зустрітися. Ми не вважаємо, що це вичерпні пункти, які повністю врятують країну та викорінять корупцію. На нашу думку, у цих пунктах були певні досягнення, але протягом останніх двох років окремі політики пробували відкотити ці зміни. І на сьогодні ці пункти перебувають під певним ризиком», – резюмувала вона.