Безвізовий режим з Євросоюзом можуть заморозити / фото УНІАН

Міжнародна організація з боротьби з корупцією Transparency International заявила, що скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення є порушенням міжнародних зобов'язань України і може призвести до скасування безвізового режиму з ЄС.

На думку антикорупційної організації, стаття 368-2 КК України, яка рішенням Конституційного суду (КС) була визнана неконституційною, насправді покладала тягар доведення невинуватості не на підозрюваного, а на сторону обвинувачення. Про це повідомляє "Новое время".

У Transparency International наголошують, що уряд України має взяти відповідальність за справи про незаконне збагачення, які слідчі змушені будуть закрити через рішення КС.

Відео дня

"Справи чиновників, звинувачених в корупції, необхідно розслідувати, а верховенство права має бути відновлено. Якщо рішення не буде знайдено, то є всі шанси, що безвізовий режим з ЄС та фінансова допомога МВФ будуть заморожені, а це в свою чергу загрожує економічному розвитку країни", - заявила Делія Рубіо, голова правління Transparency International.

Читайте такожЗаконопроект Порошенка про незаконне збагачення не зможе запобігти закриттю справ проти корупціонерів – експерти (відео)

Нагадаємо, Конституційний суд України прийняв рішення про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

Генпрокурор Юрій Луценко назвав очікуваним рішення КС. За словами генпрокурора, жодного підозрюваного не притягли до відповідальності за незаконне збагачення.

У свою чергу в НАБУ відзначили, що змушені закрити справи про незаконне збагачення.

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради новий законопроект про відповідальність за незаконне збагачення. Попри це, відновити закриті розслідування неможливо.

За даними Центру протидії корупції, запропонована президентом редакція статті КК гірша, ніж попередня, оскільки зобов'язує слідчих доводити в суді невинуватість підозрюваного відразу у двох справах - за одержання хабара і зловживання владою або службовим становищем.