МЗС України / REUTERS

Україна залишає за собою право створювати збройні системи, необхідні для забезпечення своєї обороноздатності, у тому числі відповідне ракетне озброєння.

Читайте такожВ НАТО наполягають, що Росія має припинити порушувати ракетний договір

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ (МЗС) України. У відомстві зазначили, що вихід Росії з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) і потенційний військовий тиск Москви на європейських членів НАТО створюють «серйозну загрозу всьому європейському континенту».

Відео дня

«Оскільки Верховна Рада України ніколи не ратифікувала зазначену угоду, Україна неухильно дотримувалась положень ДРСМД фактично на добровільній основі… Україна спільно з американськими партнерами засудила розробку та випробування РФ балістичної ракети РС-26 «Рубеж» на дальність близько 2200 км, а також розширення бойових можливостей оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер-М», зокрема через модернізацію крилатих ракет, що входять до його складу. Саме «Іскандер-М» був зафіксований під час військових навчань на окупованій території України в Автономній республіці Крим», – зазначається в повідомленні МЗС.

Як повідомляв УНІАН, президент РФ Володимир Путін підписав указ про припинення участі своєї країни в основоположному договорі, який символізував завершення гонки озброєнь та «холодної війни» між СРСР та США.