З Мангера вже зняли електронний браслет / фото УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко припускає, що за результатами експертизи справа активістки Катерини Гандзюк може бути перекваліфікована з умисного вбивства (ст. 115 Кримінального кодексу України) на умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 ККУ).

Як передає кореспондент УНІАН, про це Луценко повідомив на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів.

"На цей момент справа кваліфікується за ст. 115 ч. 2, тобто умисне вбивство. На цьому наголошую, тому що від висновків експертизи, яка має відбутися буквально днями, буде залежати, чи правильна ця кваліфікація. Якщо судово-медична експертиза підтвердить, що причинно-наслідковий зв’язок між хімічними опіками і настанням смерті, то це 115-та. Якщо інакше, можливо, я допускаю, що буде змінена кваліфікація", - сказав Луценко.

Відео дня

Визначення остаточної кваліфікації, за словами генпрокурора, є важливим не лише для підозр, і не лише для обвинувачень, але і для необхідних екстрадиційних дій. "Як відомо, якщо будь-яка країна подає екстрадиційні документи або оголошує когось в розшук, то людина може бути затримана й екстрадована, а потім передана до суду тільки в рамках тієї статті, яка вказується в документах розшуку, екстрадиції тощо. Тому ми чекаємо зараз на остаточні висновки медичної експертизи для того, щоб остаточно визначитися із кваліфікацією і подальшим оголошенням інших учасників злочину в міжнародний розшук", - пояснив Луценко.

Також він перелічив процесуальні дії, необхідні для передачі справи про вбивство Гандзюк до суду.

Читайте такожЗ Мангера зняли електронний браслет за рішенням суду - Луценко

"Для завершення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні і передачі до суду нам необхідно: судово-психологічні експертизи з використанням поліграфа до встановлених підозрюваних, отримати в Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи висновок експертів за результатами проведення комісійної судово-медичної експертизи - буквально у найближчі дні, легалізувати матеріали негласних слідчих розшукових дій, отримати в повному обсязі від оперативних підрозділів матеріали виконаних доручень слідчого щодо проведення слідчих розшукових дій, здійснити остаточну кваліфікацію – 115-та або 121-ша (стаття ККУ), скласти і повідомити остаточні підозри, провести ряд міжнародних правових дій. І після цього ми будемо вважати, що справа по основних фігурантах може бути передана до суду", - пояснив генпрокурор.

Стосовно замовника Луценко констатував: "На цей момент слідство вважає, що замовником є громадянин Мангер, який через йому знайомих організаторів, а власне, Павловського і Торбіна, замовив виконання злочину в чотирьох осіб, які були встановлені раніше, прізвища їх відомі: Васянович, Вишневський, Горбунов, Грабчук".

Читайте такожСтежать і телефонують з невідомих номерів: батько вбитої активістки Гандзюк розповів, що його намагаються залякати

Як повідомляв УНІАН, Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла. За підозрою в участі або співучасті у замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність у його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову - суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. За інформацією ЗМІ, гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука. Павловського за підозрою в співучасті у вбивстві Гандзюк заарештовано 12 листопада 2018 року.

15 лютого Шевченківський райсуд Києва обрав голові Херсонської облради Владиславу Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 3 березня з альтернативою внесення 2 млн 497 тис. грн застави. Того ж дня після внесення застави Мангер вийшов із СІЗО, а 18 лютого повернувся на роботу в Херсоні. Дія цього запобіжного заходу завершилась 3 березня.

4 березня Шевченківський райсуд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Мангеру, а Апеляційний суд визнав законним обраний йому запобіжний захід у вигляді застави.

6 березня Шевченківський райсуд Києва відсторонив Мангера від посади голови Херсонської облради на один місяць. Того ж дня правоохоронці зняли з Мангера електронний браслет і повернули йому закордонний паспорт.