Будівля МЗС України / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України відповіли на пропозицію президента Чехії Мілоша Земана про зміну української Конституції, назвавши такі заяви трансляцією російської пропаганди.

Із таким повідомленням виступила речник МЗС Катерина Зеленко, передає «Обозреватель». Вона зазначила, що Земан "просто відповів на питання, не маючи кращих альтернатив".

Читайте такожУ празькій школі Земана зустріли з червоними "трусами" (фото)

Відео дня

"Президент Чехії просто повторив те, що він озвучував уже раніше. В МЗС України взяли до уваги це висловлювання. Погляди пана Земана нам добре відомі. Прикро, що він так і не зрозумів, що в Україні вже п`ятий рік триває не громадянська війна, а російська агресія, що на Сході України майже щодня гинуть наші патріоти і серед них багато російськомовних, які не лише захищають державу, а й Європу та її цінності. Такі заяви чеського президента виглядають як трансляція наративів російської пропаганди", – сказала вона.

Зеленко зазначила, що прикро чути від Земана повідомлення стосовно децентралізації в Україні, адже ця реформа визнана Європейським Союзом однією із найуспішніших у країні.

"Мілош Земан не помітив, що саме децентралізація є одним із пріоритетів президента і уряду України. Сьогодні вона успішно імплементується по всій країні, окрім окупованих українських територій. Саме ця реформа визнана ЄС як одна з успішних в Україні", – зауважила речник.

У МЗС уточнили, що офіційна позиція чеського уряду на відміну від дій президента Земана, є дружньою до України. Зеленко нагадала про візит міністра закордонних справ Чехії Томаша Петршичека в цьому році в Маріуполь.

"Уряд Чехії послідовно підтримує нас у боротьбі з агресором. Ви знаєте також, що на початку цього року Петршичек відвідав Маріуполь. Окрім того, Чехія дуже активно виступає за продовження санкцій проти Росії. Ми і далі будемо продовжувати нашу взаємодію для протидії російській агресії", – зазначила вона.

Раніше президент Чехії Мілош Земан порадив керівництву України провести децентралізацію влади у державі. "Усе зводиться до необхідності зміни української Конституції, конкретно — в децентралізації влади України", — заявив він. Він також додав, що війну в Україні можуть зупинити Мінські домовленості, яких "ніхто не дотримується".