В Україні розмови про повернення Кубані та Воронезької області — прояв імперського мислення, вважає екс-нардеп / фото Dnepr24

Політичний аналітик, колишній нардеп і голова мистецького об'єднання Остання барикада Олександр Доній вважає, що в Україні розмови про повернення Кубані та Воронезької області, які зараз входять до складу РФ, є прояв імперського мислення.

Українській державі треба навчитися берегти те, що йому належить, розповів експерт під час чату на Главреді.

За словами співрозмовника, всі заяви про повернення Кубані та Воронезької області є проявом російського мислення — "не вистачає територій".

Відео дня

Читайте такожАстролог прогнозує розпад Росії - Москва і Пітер стануть українськими

"...всі розмови у нас про "повернення територій" (Кубані, Воронежчини і т. п.) — це прояв імперського мислення. Потрібно навчитися берегти своє. Той, хто мріє про Кубані, нехай поїде в Буджак і спробує зайнятися поширенням мови в українських (українських, не в болгарських або молдавських!) селах", — зазначив аналітик.

"...всі ці заяви (про повернення територій — Ред.) — це абсолютно російське мислення: "не вистачає територій". Яких вам територій не вистачає? В України найбільша територія в Європі, і спочатку треба упорядкувати ту, що є, а у нас ще розмірковують про додаткові... Це — прояв абсолютно російського мислення. В українців дуже багато російського стереотипного мислення", — додав Доній.

Екс-нардеп вважає, що українцям "треба працювати над розв'язання внутрішніх проблем, а не думати про те, як кубанців оголосити українцями — вони не хочуть бути українцями, на території Кубані вірмен більше, ніж українців, а ось кубанцями вони могли б стати".

"Навіщо нам ще якісь території? Нехай будуть краще окремі держави", — заявив він.

Аналітик сказав, що варто сприяти деімперіалізації Росії, інакше на українській території завжди буде йти війна.

Доній вважає, що Україні потрібно не просто мріяти про те, що РФ надасть свободу деяким територія, але і мати відповідну внутрішню і зовнішню гуманітарну політику.

"Я б на місці керівництва нашої держави створив би тут центри по випуску татарської літератури (не кримськотатарської, а волзьких татар). Якщо вони не можуть у себе друкувати критичну літературу, її можна було б видавати тут, в Україні, а потім постачати їм туди. Якщо ми говоримо про Кубань, то можна було б постачати книги на кубанській балачці, так само книги на донській мові", — вважає колишній нардеп.

"Тому що зараз це — етнічні групи, які все більше русифікуються, а колись їх розглядали як окремі етноси. Україна повинна бути зацікавлена в такій діяльності, щоб все більше регіонів Російської Федерації набували самостійності. Дуже часто у них не вистачає внутрішнього ресурсу, тому їм теж хтось повинен допомагати", — зазначив співрозмовник.

Раніше український історик, колишній дисидент і політв'язень Валентин Мороз говорив, що в разі розвалу Росії на її території утворюються нові держави, а Кубань може увійти до складу України.

Довідка УНІАН. 16 березня 2014 року в Криму під наглядом військовослужбовців Російської Федерації пройшов "референдум" про статус півострова. Більшість жителів Криму нібито висловилися за приєднання до Росії. Пізніше РФ анексувала півострів. Влада України визнала 20 лютого 2014 року датою початку окупації Криму.

На Донбасі в 2014-му бойовики створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР", в тому ж році на схід нашої країни вдерлися війська Росії. Російська влада підтримує бойовиків, але не визнає, що пішла на агресію щодо України.