Наречена українського моряка Віктора Беспальченка була присутньою на "судовому розгляді" його справи в Москві / ТСН

Наречена полоненого Росією українського моряка Віктора Беспальченка приїхала до Москви на суд, який визнав "законним" подовження арешту її обранцю та ще трьом українцям. Пара планує одружитись у квітні.

Читайте такожУкраїнські бранці Кремля: проблеми по обидва боки кордону

Як повідомляється у сюжеті ТСН, справу моряків раніше зняли з розгляду, бо рішення суду першої інстанції було неякісно перекладено українською.

Сьогодні четверо військовополонених, а саме Віктор Беспальченко, Владислав Костишин, Володимир  Лисовий та Володимир Варимез, спілкувалися з суддею винятково через перекладача. Свідчити українці відмовилися, посилаючись на Женевську конвенцію про статус військовополонених.

Проте російські судді залишили їх за ґратами до кінця квітня. Саме на цей місяць, розповідає наречена Беспальченка Тетяна Шевченко, вони з коханим запланували весілля.

"Ми планували робити весілля у квітні. Ми зараз чекаємо на рішення СІЗО. Буде виділено маленьке приміщення для розпису. Буду я, буде Віктор, можливо, ще хтось буде присутнім", - розповіла вона.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід у Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 військовослужбовців ВМС ЗСУ. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх доправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня 2019 року поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово». Суд у Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.

З 7 по 21 березня російське слідство призначило психіатричну експертизу всім 24 військовополоненим українським морякам.