Польські дипломати надіслали лист голові Національної суспільної телерадіокомпанії України / УНІАН

Посольство Польщі в Україні надіслало відкритий лист до керівництва Національної суспільної телерадіокомпанії України у зв'язку з виходом на телеканалі "UA:Перший" програми Олександра Зінченка "Розсекречена історія. Страсті за Бандерою", що вийшла в ефір 6 квітня. Копію листа, підписаного послом Бартошом Ціхоцьким, опубліковано 8 квітня на сторінці посольства Польщі у Facebook.

Читайте також"Компроміс щодо історії не обов'язковий": В’ятрович назвав шляхи примирення України із Польщею

У документі йдеться, що у студії перебувало четверо осіб, які були прихильниками українського націоналіста Степана Бандери.

Відео дня

"Цілковито був пропущений створений Бандерою кримінальний вимір ідеології інтегрального націоналізму та її наслідки у вигляді тисяч жорстоко вбитих мешканців земель нинішньої України не української національності", – написав посол.

Ціхоцький зазначив, що гості подавали "ідилічне зображення Бандери". Поляків також обурила згадка "польських міфів про Бандеру", які теж були предметом обговорення на передачі.

Лист адресовано голові НСТУ Зурабу Аласанії з позначкою про повідомлення глави МЗС України Павла Клімкіна, а також співголів українсько-польського партнерства Яна Маліцкі і Віталія Портникова.

Україна як суверенна держава не має узгоджувати з іншими державами чи їхніми дипломатичними представництвами свою інформаційну політику. Про це виданню "Гордон" заявив автор програми "Розсекречена історія. Страсті за Бандерою", яка вийшла на телеканалі "UA:Перший", Олександр Зінченко.

Так він прокоментував звернення посольства Польщі в Україні до керівництва Національної суспільної телерадіокомпанії України, у якому польські дипломати висловлювали протест проти "ідилічного зображення Бандери" у програмі, яка вийшла в ефір 6 квітня.

"Хочу нагадати, що Україна - суверенна держава, і вона не повинна погоджувати свою інформаційну політику з іншими державами чи дипустановами інших країн. Раніше, коли виникала польська тематика, ми постійно намагалися запрошувати і польських фахівців, і представників посольства Польщі, щоб надати можливість польському МЗС озвучити свою позицію. Наприклад, через заяву МЗС Польщі, яке протестувало проти використання терміну "окупація" Галичини та Волині в 1918 році. [Екс-глава польської держави] Юзеф Пілсудський у своїх інструкціях генералу Тадеушу Розвадовському називав окупацію окупацією. І виходить, що позиція МЗС Польщі суперечить текстам інструкцій засновника сучасної польської держави", - сказав Зінченко.

Читайте такожКлімкін про наругу над могилою Бандери: український дух досі не дає Росії спокою

Він наголосив, що тоді "всі зусилля домогтися участі представника МЗС Польщі були безуспішними".

"Але це стосувалося програми, де необхідно було озвучити позицію польської дипломатії у відповідь на гучні заяви МЗС наших сусідів. Що стосується саме цієї програми про Бандеру, зазначу, що це – внутрішня українська історія. Ідеться про одного з українських історичних персонажів, навколо яких існує безліч міфів. Ми не зобов'язані погоджувати гостей програми ні з посольством Польщі, ні з посольством Російської Федерації, ні з представництвами інших країн", – зазначив автор програми.

За його словами, "дуже дивно читати про якусь спланованість, незбалансований підхід тощо".

"Це телевізійне шоу, а не історична монографія. Я завжди прагну, щоб було подано широку палітру думок. Ми зверталися до різних дослідників, але не всі були однаково зацікавлені в участі у програмі. Звинувачення в тому, що всі присутні у студії гості є прихильниками Бандери, звучать дещо гіперболізовано. Розумію, не всі українські історики подобаються польським політикам. Але боюся, не політикам оцінювати роботу істориків", - уважає Зінченко.

Він звернувся до посла Польщі зі словами: "Вибачте, інших істориків у мене для вас немає".

"Українські історики такі, які є. Тут проблема дещо ширша. Польські ЗМІ рідко запрошують українських істориків для коментування тих чи інших глав спільного минулого. І коли МЗС Польщі і конкретно посол Польщі намагаються розповісти українському суспільному мовцеві, як йому треба висвітлювати ту чи іншу тему, на тлі того, що сталося з польським суспільним мовником (який перетворився на інструмент партійної пропаганди), це має дещо пікантний вигляд", – заявив Зінченко.