Віктор Медведчук / REUTERS

Заява Петра Порошенка про неефективність Віктора Медведчука на мінських переговорах, з яким він звернувся в СБУ - це спроба зняти з себе відповідальність.

Про це в коментарі Главреду заявив дипломат, керівник Фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"Президент, як зазвичай, спочатку перетягує на себе права. А потім намагається зняти з себе відповідальність. Медведчук розповідав, що Порошенко просив його про переговори з Путіним. І тоді президент не питав про це у СБУ. Тому він цілком може усунути його самостійно, якщо контролює цей процес. Або він просто не знає, що відбувається на переговорах, тоді він поганий головнокомандувач і поганий президент", - зазначив експерт.

Відео дня

Читайте такожУ Кремлі розповіли, що обговорювали Медведчук і Путін минулого тижня

За словами Яременка, швидше за все йдеться просто про те, щоб перекласти на своїх підлеглих відповідальність за свої рішення. "Це звичайно ж принизливо і не дуже красиво", - заявив він.

Відповідаючи на питання, чому саме зараз постало це питання дипломат сказав: "Це вибори, тут не може бути двох думок. Він розуміє, що програв. І похапцем хапається за все, за що його критикували раніше. І, як завжди, він намагається демонструвати прогрес, а не вирішувати питання. І процедурою, і процесом замінює кінцевий результат".

Віктора Медведчука дійсно не можна усунути від посади кума президента Росії Володимира Путіна. І це єдиний його статус, і єдине, що цінно самому Путіну, зазначив Яременко.

"Все інше не має ніякого значення. Він - людина без політичного впливу, без будь-якої підтримки людьми в Україні. Він - нуль. І політичну вагу йому дає тільки кумівство з Путіним, на якому він спекулює. І цієї "почесної посади" його не позбавиш", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо Медведчука щодо його можливої державної зради.