Заява 1+1 медіа у відповідь на інформацію Нацради / фото 1plus1.ua

Група 1+1 медіа була щиро та приємно здивована, коли побачила офіційний моніторинг від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за березень, результати якого були оприлюднені 12 квітня під час чергового засідання робочої групи. Згідно документу, лідером за порушеннями виборчого законодавства було названо телеканали «Прямий» і «5 канал», які пов’язують з президентом Петром Порошенком і на які Нацрада отримала найбільшу кількість скарг щодо порушень. Втім, вже 17 квітня, ймовірно, у відповідь на позов медіагрупи до президента, негайно з’явилася реакція «пропрезидентської четвірки» Нацради – на сайті державного регулятора була опублікована новина про начебто порушення телеканалу «1+1» у зв’язку з трансляцією на каналі розважальних проектів студії «Квартал 95» за участі кандидата на посаду президента Володимира Зеленського.

Ми вбачаємо прямий зв'язок між двома подіями. Новина, яка з’явилася на сайті державного регулятора тільки сьогодні, обговорювалася ще раніше робочою групою Нацради з моніторингу висвітлення виборчого процесу в медіа за участі міжнародних спостерігачів, представника НАЗК, громадськості. Присутні, в тому числі юристи Нацради, констатували, що юридичного обґрунтування висунути  претензії телеканалу «1+1» щодо порушення законодавства про вибори немає. Цю інформацію підтвердила перший заступник голови Нацради Ольга Герасим’юк: «Ще минулої п’ятниці на засіданні робочої групи я, як її голова, закцентувала на тому, що інформація, яку підготував моніторинговий відділ, стосується періоду 31 січня-31 березня 2019 року. Фактично вона на момент засідання була застарілою. Варто було аналізувати кампанію другого туру. В обговоренні ми зазначили, що ця тема вже давно розглядалася на робочих групах, та ми дійшли згоди, що юридичних підстав вважати такі матеріали порушеннями немає. Про що повідомила на засіданні наша представниця юридичного відділу. Також на сьогодні не визначено орган, який мав би давати оцінку наявності агітації в таких продуктах. На цьому розгляд питання було завершено та ухвалено рішення звернутися до каналів за їхньою точкою зору, а також надати інформацію ЦВК ‒ виключно поінформувати, оскільки ЦВК не розглядає медійні питання. Фактично тема була розглянута, робоча група погодилася, що Нацрада не має жодних юридичних підстав висувати претензії телеканалу «1+1». Опубліковане сьогодні на сайті Національної ради повідомлення з‘явилося без мого відома, незрозуміло, чому саме й з якою мотивацією цю березневу тему треба було подавати сьогодні й окремою статтею».

За інформацією Нацради, загальний хронометраж складає 203 години 35 хвилин. При цьому з новини на сайті незрозуміло, який саме період моніторив державний регулятор – так, у заголовку зазначено «три місяці», а у самому тексті йдеться про період 31 січня-31 березня. До відома Національної ради та всіх зацікавлених сторін – хронометраж програм за участі Володимира Зеленського в ефірі телеканалу «1+1» є меншим, адже у списку Нацради фігурує навіть «Мультибарбара» –  мультиплікаційний проект, певна річ, без участі Володимира Зеленського, який до того ж виходить в ефір вночі. Окрім того, ті статті Закону України «Про вибори Президента України», які наведені у новині держрегулятора, не мають жодного відношення до формату розважальних проектів.

Відео дня