17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт всім 24 військовополоненим морякам  / фото УНІАН

У військовополоненого моряка Василя Сороки, який дістав поранення під час захоплення росіянами українських суден і якого нещодавно прооперували, не функціонують чотири пальці.

Як повідомляє Громадське, про це заявив Віктор Сорока — батько Василя Сороки.

Він також розповів про зустріч родичів військовополонених з Володимиром Зеленським до того, як він публічно оголосив, що балотуватиметься у президенти.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Читайте такожЄС відреагував на рішення "суду" РФ щодо полонених моряків і нагадав про санкції

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Трьох з них були поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

19 березня адвокат Сергій Бадамшин заявив, що його підзахисному, українському моряку Василю Сороці, який дістав поранення в руку під час захоплення українських кораблів у районі Керченської протоки, зробили операцію.

16 квітня Україна ініціювала новий позов до Росії і звернулася в Міжнародний трибунал ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками українських моряків і трьох суден.

17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт всім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці, до кінця липня.

Адвокати оскаржили рішення російського суду, зазначивши, що захоплені російською владою українські моряки є військовополоненими і перебувають під захистом III Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року «Про поводження з військовополоненими» і не повинні утримуватися в СІЗО, оскільки це є триваючим конвенціональним порушенням з боку російської влади.