Володимир Зеленський / REUTERS

Партія "Самопоміч" висунула законопроект, який покликаний обмежити повноваження президента, і він буде безпосередньо стосуватися діяльності Володимира Зеленського.

Що про це думають політологи, з'ясовував «Главред».

Віце-спікер Ради Оксана Сироїд пояснює, що в партії "Самопоміч" не хочуть, щоб президент був заручником олігархів.

Відео дня

"Мета - не обмежити владу президента, а тільки привести її у відповідність з Конституцією, і навіть більше - захистити президента. Кожен, хто приходить на такий обсяг влади, стає дуже вразливим. А коли є закон, який встановлює правила гри, то він кожному, хто спробує впливати на президента, говорить: "я не можу, у мене є обмеження, встановлені законом". Підсвідомо люди покладаються на "доброго царя" і думають, "а раптом цей не буде тираном. Раптом він кращий, тому що він новий". Але влада сама по собі розбещує людей, і будь-яка влада має бути контрольованою і відповідальною", - пояснила вона.

Читайте такожРеванш через рік: політтехнолог пояснив, що мав на увазі Порошенко

На думку політолога Олексія Якубіна, закон про повноваження президента – це елемент торгів з боку чинного президента в бік майбутнього, але вже обраного глави держави.

"Зеленського обирали в контексті тих повноважень, які зараз має Порошенко. І нині виходить, що за кілька тижнів до його офіційного вступу на посаду ми чуємо, що значна частина його функцій буде обрізана. Більш того, частину функцій, які у президента хочуть забрати, вони прописані в Конституції. Виходить, що частина норм цього закону є антиконституційною", - пояснює Якубін.

Політолог припускає, що таким чином президент хоче торгуватися з командою Зеленського.

"Очевидно, що ця гра координується з Банковою. Можливо, це пов'язано з гарантіями безпеки для Порошенка, його бізнесу та оточення. І якщо Зеленський не піде на поступки, то йому загрожують обмежити частину повноважень. Це спроба грати в гру – хто першим моргне. Можливо, у Порошенка розраховують, що їм вдасться мобілізувати ці 226 голосів, і чинний президент встигне їх підписати", - вважає Якубін.

І додає, що завтрашнє голосування за закон про мову стане своєрідним краш-тестом для Порошенка.

"Від того, скільки голосів набере цей закон, стане зрозуміло - наскільки зараз стійкий вплив Порошенка. Невідомо, як будуть голосувати мажоритарники, частина Народного фронту, яка орієнтована не на спікера Андрія Парубія, а - на Арсена Авакова. Я думаю, що у Порошенка будуть розглядати це як тест – наскільки він після фактичних результатів виборів може розраховувати на лояльність депутатів", - уточнив експерт.

У свою чергу політолог Кость Бондаренко впевнений, що обмежити Зеленського в повноваженнях не вийде.

Читайте такожДепутати можуть розглянути закон про імпічмент президента в четвер – Парубій

"Як показав досвід, Оксана Сироїд ніколи не була гарним юристом. Вона просто повисмикувала з усіх законодавчих актів вже існуючі поняття, чим займається президент, і спробувала всюди їх скоротити. Причому, навіть не спромоглася перевірити, як це все узгоджується з Конституцією", - каже Бондаренко.

За його словами, законопроект практично перетворює Україну на парламентсько-президентську республіку, де більшість повноважень президента будуть передані прем'єр-міністру.

"І прем'єр фактично стає всесильною особистістю. Але обмежити самого Зеленського Верховна Рада вже не може. Народ голосував не тільки за нього, але і за повноваження – вони делегувалися разом з обранням. І Конституційний суд підтвердить, що заднім числом це неможливо. Тому якщо Рада знайде голоси, то обмеження повноважень буде тільки у наступника Зеленського. Але таким чином вони вистрілять собі в ногу. Якщо Порошенко хоче повернутися на посаду президента і отримати ці обрізані повноваження, то, будь ласка, нехай голосує", - каже політолог Кость Бондаренко.

Як повідомляв УНІАН, партія "Самопоміч" висунула законопроект, покликаний обмежити повноваження президента України. Понад 80 законів, ухвалених у різний час, приростили голові держави невластиві йому функції. Зокрема, призначати голову енергетичного регулятора - НКРЕКП. Забрати неконституційні можливості пропонує автор закону про президента Оксана Сироїд. Її проект і прописує процедуру імпічменту. Однак Сироїд сама визнає: усунути президента буде все одно вкрай складно.

Нагадаємо, у другому турі виборів Зеленський отримав 73,22% голосів виборців, а за його опонента Петра Порошенка проголосувало 24,45% українців.