Віктор Медведчук / REUTERS

Служба безпеки України не взаємодіє з головою політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктором Медведчуком у питанні звільнення українських заручників та політв’язнів.

Таке твердження міститься у відповіді Управління взаємодії із ЗМІ та громадськістю СБУ на інформаційний запит УНІАН стосовно виконання доручення президента України Петра Порошенка, який публічно доручив СБУ розглянути доцільність подальшої участі Медведчука у переговорах щодо звільнення заручників в РФ.

"Наразі Служба безпеки України з питань звільнення заручників та політв’язнів з Медведчуком не взаємодіє", - йдеться, зокрема, у відповіді.

Відео дня

При цьому в СБУ підкреслюють, що Медведчука до переговорного процесу зі звільнення заручників було залучено колишнім головою СБУ Валентином Наливайченком у 2014 році.

Читайте такожУ Кремлі прокоментували заяву Медведчука про готовність керівництва РФ «на угоду» з Зеленським

Як повідомляв УНІАН, 23 грудня 2014 року СБУ повідомила, що лідер громадської організації "Український вибір", кум президента Росії Володимира Путіна Медведчук братиме участь у переговорах щодо звільнення українських заручників з полону бойовиків.

10 жовтня 2015 року голова СБУ Василь Грицак під час прес-конференції заявив, що "Медведчук відіграє роль комунікатора (при звільненні полонених) з тією стороною".

27 грудня 2017 року відбувся останній обмін українських заручників. Тоді в обмін на 73 українських заручники, що утримувалися бойовиками на Донбасі, Україна віддала 233 засуджених, які були затримані у зв'язку з війною на сході і відбували покарання в українських в'язницях. Серед звільнених українських заручників були 32 військових і 41 цивільна особа.

10 квітня 2019 року президент України доручив СБУ розглянути доцільність подальшої участі Медведчука у переговорах щодо звільнення українських заручників на окупованих територіях та політв’язнів в РФ. "Я звертаюся до СБУ розглянути можливість доцільності подальшого використання пана Медведчука в форматі гуманітарної групи для звільнення заручників, якщо його функціонування є неефективним, доповісти мені завтра", - заявив Порошенко.