Філарет зробив дуже багато для того, щоб з'явилася помісна церква в Україні, зазначив Епіфаній / фото УНІАН

Повернення до колишньої структури Української православної церкви Київського патріархату означатиме втрату томосу та всіх здобутків церковної незалежності.

Про це заявив предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв’ю LB.ua.

Читайте такожУ Мінкульті прокоментували нібито прагнення Філарета відновити УПЦ КП

Відео дня

"... в умовах після об’єднання й отримання томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, яка свого часу дала життя, подих, – може це життя і забрати, розколоти помісну церкву. Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

Епіфаній додав, що Об'єднавчий собор не відбувся б, якби Київський патріархат не вирішив припинити свою діяльність, скасувати Статут та статутні органи та приєднатися до утворюваної Православної церкви України.

"Тому говорити про те, що зараз, усупереч постановам Помісного собору УПЦ КП та Об’єднавчого собору 15 грудня 2018 р., надалі структурно існує Київський патріархат – неправильно", - пояснив митрополит.

Він додав, що Київський патріархат став предтечею отримання томосу про автокефалію української православної церкви, а патріарх Філарет зробив дуже багато для того, щоб українська церква стала незалежною.

Нагадаємо, ЗМІ повідомляли, що Філарет захотів відновити УПЦ КП та очолити церкву замість Епіфанія. Також патріарх заявляв, що Київський патріархат усе ще існує.