Ілюстрація / REUTERS

Росія звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України закону про українську мову.

Про це в п'ятницю, 17 травня, повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко на сторінці в Facebook.

За його словами, засідання Радбезу може відбутися у понеділок, 20 травня.

Відео дня

"Черговий акт абсурду. Сьогодні стало відомо, що делегація Російської Федерації звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із прийняттям Верховною Радою України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Засідання може відбутися наступного понеділка", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожВ МЗС Угорщини сподіваються на вирішення Зеленським "проблеми" із законом про мову

Ніколенко наголосив, що функціонування української мови в Україні жодним чином не загрожує міжнародному миру і безпеці.

"Коментувати по суті це абсурдне звернення, яке здивувало не лише Україну, немає сенсу. Функціонування української мови в Україні жодним чином не загрожує міжнародному миру і безпеці, підтримання яких є завданням Радбезу ООН. Цей закон – наше внутрішнє питання, яке в Кремлі намагаються політизувати", - заявив Ніколенко.

Він також зазначив, що наразі спостерігаються невпинні спроби Росії маргіналізувати ключовий безпековий майданчик світу, "перетворити його на таке собі вечірнє шоу в стилі першого російського каналу пропаганди".

Рішення про дату і час проведення засідання має схвалити голова. У травні це - Індонезія.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 25 квітня. Документ підтримали 278 народних депутатів.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Згідно із законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема, керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.