На квітневій сесії в 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу / фото Council of Europe

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба наголошує, що повернення Росії в Парламентську асамблею Ради Європи без виконання попередніх умов щодо відновлення територіальної цілісності України стане першим кроком до скасування усіх європейських санкцій проти РФ.

Читайте такожРосію не можна повертати в ПАРЄ через її агресію в Україні - Лінкявічюс

Про це дипломат повідомив у Twitter.

Відео дня

"Ми говоримо, що повернення РФ до ПАРЄ без виконання нею умов, це перший крок до демонтажу усієї європейської системи тиску на Росію як агресора. Від нас відмахуються, що ми перебільшуємо. Але у РФ це бачать саме так і чекають на демонтаж руками столиць ЄС", - повідомив Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня у Гельсінкі міністри закордонних справ понад 30 держав з 47 країн-членів Ради Європи виступили за рівну участь усіх країн-членів у статутних органах Організації, що може призвести до зняття санкцій з Російської Федерації, делегація якої позбавлена права голосу в ПАРЄ, а її представники - виключені з усіх керівних органів Асамблеї.

Водночас, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар'єв заявив, що повернення Росії до ПАРЄ неможливе без внесення змін у регламент Асамблеї. Зокрема, це може відбутися після ухвалення відповідних рішень на регламентному комітеті Асамблеї 3 червня і голосування на літній сесії 25 червня. Українська сторона наполягає, що повернення РФ до сесійної зали ПАРЄ можливе лише за умови виконання резолюцій Асамблеї, які були ухвалені на підтримку територіальної цілісності України після окупації Росією Криму та початку війни на Донбасі.

На квітневій сесії в 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї через анексію Криму. З червня 2017 року Російська Федерація не сплачує внески до Ради Європи.