Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підтримує ініціативу щодо звернення до Конституційного суду щодо указу президента про розпуск парламенту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у сесійній залі ВР.

Говорячи про підстави підписання президентом указу про розпуск парламенту, спікер зазначив, що президент "вважає, що коаліції не існує вже два роки".

Відео дня

Читайте такожЛяшко вирішив оголосити збір підписів проти розпуску Ради

"Я не знайшов (у Конституції - УНІАН) серед його повноважень повноваження встановлювати або стверджувати про існування коаліції", - сказав Парубій і додав, що голова ВР також не має таких повноважень.

Спікер парламенту зауважив, що для нього існує факт того, що 17 травня коаліція оголосила про свій розпуск. "І з цього моменту почався конституційний термін - 30 днів для формування нової коаліції. І ми перебуваємо в конституційному процесі формування коаліції", - сказав голова ВР.

"Вважаю, що указ про розпуск парламенту суперечить діючій Конституції", - наголосив Парубій.

Також він вважає, що указ президента - це "не тільки зневаження Конституції, а заведення України в конституційну кризу". "Воюючу Україну завели в конституційну кризу", - додав він.

Спікер зазначив, що лише суд може визначити відповідність цього указу Конституції. "Я знаю, що народні депутати планують подати звернення в Конституційний суд і я підтримую цю ініціативу... Я розумію, що рішення Конституційного суду може бути пізніше, ніж проведення самих виборів. Але разом з тим, я переконаний, що я як голова Верховної Ради України маю дати політичну оцінку цьому указу і сказати, що його автор буде нести відповідальність і по закону, і перед народом України", - сказав Парубій.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і проведення дострокових парламентських виборів.

За словами глави АП Андрія Богдана, в указі президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради будуть вказані підстави відповідно до п. 1 ст. 90 Конституції України – "відсутність коаліції у Верховній Раді". "У даному випадку – це буде правова оцінка правової ситуації, яка склалася у Верховній Раді, і цей указ буде ґрунтуватися виключно на Конституції України", - сказав він.