Зеленський 4-5 червня здійснить робочий візит до Брюсселя / фото УНІАН

Свій перший робочий візит за кордон Володимир Зеленський здійснить до Брюсселя. У столиці Бельгії він побуває 4-5 червня, йдеться на сайті президента. І уточнюється, що глава держави відвідає там інституції Європейського Союзу і НАТО.

Відомо, що у Зеленського заплановані зустрічі президентом ЄС Дональдом Туском, президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером і генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом, пише Главред.

"Президент України проінформує партнерів в ЄС і НАТО про ситуацію з безпекою на сході України, обговорить шляхи активізації міжнародних зусиль для завершення війни на Донбасі, обміняється думками з лідерами інститутів ЄС і НАТО щодо подальших ключових реформ в Україні", - йдеться на офіційному сайті глави держави.

Відео дня

Читайте такожКлімкін не супроводжуватиме Зеленського в рамках першого закордонного візиту до Брюсселя

Експерт з міжнародних питань Борис Парахонський пояснив, що перший міжнародний візит – надзвичайно важливий. І тому лідери держав ретельно готуються до перших закордонних відряджень. У США, наприклад, вибирають між Європою та Китаєм.

"Перша поїздка глави держави за кордон завжди показова, і позначає домінуючий вектор зовнішньої політики. Так заведено в дипломатії. І на мій погляд, до Москви і країни СНД їхати не варто. І Брюссель в цьому плані є одним з найбільш вдалих рішень. Також була інформація про те, що Володимира Зеленського запросили на конференцію в Канаду. Наскільки це буде офіційний візит, не відомо, але Канада - це дуже непогано. Західний вектор дасть можливість показати, що курс, затверджений після Революції гідності, продовжений і буде розвиватися далі", - говорить Парахонський.

Такі поїздки, уточнює експерт, не несуть такої важливої ролі.

Міжнародник і член громадської ради МЗС України Андрій Бузаров вважає, що пріоритетний курс – це країни Євросоюзу та Північної Америки.

"Більший акцент я б зробив на Європу, крім Брюсселя, є ще Франція і Німеччина. Також Канада – всі ці держави пріоритетні, тому що підтримують нас. Що стосується інших країн, то варто звернути увагу на пострадянські Білорусь, Таджикистан, Киргизстан. Було б непогано зустрітися з новим президентом Казахстану. Всі ці держави в політичному плані схожі на Україну з точки зору емансипації від впливу Росії. І точки дотику можуть бути як у політичному плані, так і в економічному", - сказав Бузаров.

Також, за останні роки у нас були серйозні проблеми з точки зору диверсифікації зовнішньої політики, вважає міжнародник.

"Був великий крен на західний напрямок, і всі інші вектори були просто забуті. Тому не варто скидати з рахунків Китай, країни Перської затоки і весь арабський світ, а також південно-східної Азії і Японію. Ми можемо бути їм цікаві як країна з точки зору інвестицій. Попри політичну нестабільність, у нас дуже низькі ціни на об'єкти нерухомості. Коли в державі все стабільно, то і ціни відповідно високі. Тому зараз для інвестицій дуже приваблива пора. Крім нерухомості іноземний бізнес може вкладати гроші в логістичні центри", - уточнив Бузаров.

І додав, що африканський континент може бути цікавий для експорту нашої продукції, як і Південна Америка.