Руслан Стефанчук прокоментував провали голосування Ради за звільнення очільників МЗС та Міноборони / фото УНІАН

Представник президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявляє, що Володимир Зеленський просить депутатів не нав'язувати йому не пов'язаних з Конституцією речей у питанні звільнення очільників міністерств і відомств, а також представлення кандидатур на їхні посади.

Читайте такожПарламент не дав згоду на звільнення Грицака з посади голови СБУ

Як передає кореспондент УНІАН, про це Стефанчук повідомив під час представлення президентського проекту постанови про звільнення Василя Грицака з посади голови Служби безпеки України, який розглядався після того, як депутати не підтримали звільнення міністра оборони Степана Полторака.

Відео дня

Стефанчук зауважив, що президент вносить свої подання відповідно до законодавства та Конституції.

"Президент просить підтримати це подання (щодо Грицака - УНІАН), яке здійснене в межах його конституційних повноважень, в спосіб та порядку, які передбачені Конституцією України, а також просить народних депутатів не нав'язувати президенту будь-яких інших речей, які не мають нічого спільного з Конституцією України, щодо представлення будь-яких інших кандидатур. Це все буде крок за кроком і це в повній відповідності з Конституцією і законодавством України", - наголосив представник президента.

Він закликав парламент дотримуватися регламенту, Конституції і законодавства України.

На це голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що президент подає свої ініціативи, а парламент ухвалює рішення.

"Коли хтось думає, що можна без узгоджень, без консультацій змушувати приймати рішення, - це неправильна логіка взаємовідносин з найвищим законодавчим органом держави", - наголосив спікер.

Він висловив думку, що при звільненні міністра оборони необхідно знати, хто обійме цю посаду.

"Так само маємо точно і напевно знати, хто буде захищати безпеку України. І коли ми голосуємо за відставку, ми маємо напевно знати..., хто завтра буде захищати Україну і українців від російських диверсантів, від російських спецслужб, від російської агресії", - додав Парубій.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада не підтримала президентський проект постанови про звільнення Степана Полторака з посади міністра оборони України (№ 10344).

Під час розгляду цього питання, зокрема голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак та голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов наголосили, що їхні фракції не підтримуватимуть звільнення міністра оборони без одночасного внесення подання на призначення нового.

Рада також відхилила проекти президентських постанов про звільнення міністра закордонних справ Павла Клімкіна та очільника СБУ Василя Грицака.