У Луценка заявили, що кримінальні провадження за статтями про держзраду відносяться до підслідності СБУ / фото УНІАН

В Адміністрації президента України здивовані, що генеральний прокурор Юрій Луценко не прийняв жодних правових рішень за фактом поїздок представників партії "Опозиційний блок - За життя" Юрія Бойка та Віктора Медведчука до Росії 22 березня і 7 червня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказала речник президента Юлія Мендель.

За її словами, питання про кримінальні провадження, відкриті Луценком після засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську, слід адресувати представнику України у ТКГ, екс-президенту Леоніду Кучмі.

Відео дня

"Однак наша позиція така, що ми не розуміємо, якими підставами керувався генеральний прокурор, коли відкривав ці справи", - заявила Мендель.

Вона зауважила, що Кучма вже детально пояснив усі питання, які стосувалися "так званої економічної блокади на Донбасі" та "обстрілів у відповідь".

"З іншого боку, нас дивує те, що генеральний прокурор України ніяк не відреагував на те, що український парламентарій Юрій Бойко, а також український громадянин Медведчук їздили уже двічі до країни-агресора, зустрічалися там з представниками країни-агресора, а також найбільшої державної кампанії ("Газпром" - УНІАН), і немає ніяких абсолютно правових рішень з цього приводу", - наголосила Мендель.

Читайте такожДруга спроба: Зеленський знову направить до ВР подання на звільнення топ-посадовців

У відповідь на це прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган заявила, що кримінальні провадження за статтями про державну зраду відносяться до підслідності Служби безпеки України, керівник якої перебуває у прямому підпорядкуванні президента.

"Прес-секретар президента мала би знати, що кримінальні провадження за статтями про державну зраду відносяться до підслідності СБУ, керівник якої знаходиться в прямому підпорядкуванні президента України. Це в повній мірі стосується і справи про ймовірну державну зраду Віктора Медведчука. ГПУ з лютого поточного року чекає від СБУ висновків експертизи, про що генпрокурор вже нагадав в.о. голови СБУ Івану Баканову в офіційному листі. Польоти інших українських діячів до Москви і їхні зустрічі з керівництвом країни-агресора, звичайно, обурливий феномен воюючої країни. Щоб покласти цьому край, ГПУ давно пропонує прийняти закон про колаборантство", - наголосила Сарган.

За її словами, без цього закону "ні зустрічі українських політиків в Кремлі, ні фото української журналістки на фоні Красної площі самі по собі не можуть служити підставою для реєстрації кримінального провадження".

Як повідомляв УНІАН, 5 червня в Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

За інформацією прес-служби Зеленського, голова української делегації у ТКГ Леонід Кучма за результатами засідання повідомив, що однією з домовленостей стало зазначення не лише часу початку "режиму тиші", а й механізму його запровадження. "Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього "режиму тиші". Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів – шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19-го числа їх затвердити", – підкреслив Кучма.

Спецпредставник глави ОБСЄ у ТКГ Мартін Сайдік повідомив, що контактна група на наступному засіданні за пропозицією Кучми розгляне питання про зняття економічної блокади з Донбасу.

Читайте такожЛуценко: Ідея зняти економічну блокаду на Донбасі означає легалізувати виплати податків терористам (відео)

6 червня Кучма заявив, що "немає ніякої економічної блокади... Почитайте рішення Ради національної безпеки та оборони і потім указ Порошенка. Це тимчасова заборона на переміщення вантажів через лінію зіткнення. Яка це блокада? А ми ж добре знаємо, що сотні тисяч людей кожен день перетинають контрольні пункти". За його словами, питання скасування заборони на перевезення вантажів весь час порушує російська сторона і так звані представники ОРДЛО, які контролюються Росією.

7 червня Луценко заявив про відкриття трьох кримінальних проваджень у зв'язку з повідомленнями після засідання Тристоронньої контактної групи. Зокрема він відкрив провадження за фактом фінансування тероризму після пропозицій зняти блокаду з ОРДЛО. "Сьогодні я особисто зареєстрував в ЄРДР резонансну справу. За фактом готування до фінансування тероризму, тобто дій, вчинених з метою фінансового або матеріального забезпечення терористичної групи, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Це для тих, хто вважає, що можна відновити торговельні відносини із терористичними організаціями", - сказав Луценко. Також генпрокурор повідомив, що відкрив провадження за фактом готування до перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період проведення антитерористичної операції. Крім того, Луценко відкрив провадження за фактом державної зради.