Ілюстрація / REUTERS

Росія збільшила чисельність своїх військ, літаків і зброї в анексованому Криму.

Про це повідомили представники американської розвідки, які проаналізували нові супутникові знімки, пише dt.ua з посиланням на оборонне видання Defense One.

Супутникові знімки показують, що за останні 18 місяців Росія "значно" наростила сили, системи С-400 і вдосконалила бази радянських часів.

Відео дня

Ці офіційні особи і спостерігачі в регіоні кажуть, що додаткова вогнева міць дає Москві більший оборонний контроль над Чорним морем і наближає наступальні винищувачі і кораблі ближче до Близького Сходу.

На фотографіях, зроблених у період з січня 2018 року по квітень 2019 року приватною компанією супутникової зйомки Planet Labs і наданих Defense One, зображені п'ять батарей С-400, п'ять систем ППО С-300 і винищувачі в чотирьох місцях. Вони також показують удосконалення військових об'єктів радянської епохи.

Читайте такожРосія прагне легалізувати море навколо Криму і нарощує потужності флоту - командувач ВМС

За словами спостерігачів, такий розвиток подій, швидше за все, означає, що у Москви немає намірів у найближчому майбутньому повернути українську територію, яку вона захопила в 2014 році.

"Таке нарощування припускає, що Росія зацікавлена в тому, щоб мати можливість здійснювати більший контроль над Чорним морем, який потім дає їм можливість проектувати енергію за межі їх безпосереднього оточення. Це значне нарощування. НАТО буде відчувати зростаючий тиск з боку союзників в регіоні, щоб показати, що воно здатне дати відсіч спробам Росії отримати більший контроль над Чорним морем", - сказала директор Програми нерозповсюдження в Євразії Центру вивчення проблем нерозповсюдження Сара Бідгуд.

У російських військових зараз 81 літак і вертоліт в Криму, пише Defense One.

Російський Чорноморський флот нещодавно поповнився 10 військовими кораблями, які можуть запустити крилату ракету "Калібр": шість дизельних електричних підводних човнів і чотири надводних корабля, повідомив чиновник. Зараз ракета "Калібр" може вражати цілі на відстані до 2400 кілометрів; і Росія стверджує, що працює над новим варіантом з дальністю до 4500 км.

Інший представник американської розвідки заявив, що Калібри дозволять флоту "наносити удари по цілях за межами Чорного моря, включаючи Південну Європу і Сирію, навіть не покидаючи Севастополя".

Нагадаємо, раніше глава Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв'язку НАТО в Україні Александер Винників заявив, що мілітаризація Росією окупованого Криму, Чорного і Азовського морів являє подальшу загрозу для незалежності України.