Ілюстрація / REUTERS

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко пропонує 27 червня провести позачергове засідання Верховної Ради для розгляду законопроектів про відкритий реєстр педофілів та про їх хімічну кастрацію.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу в парламенті.

"Сьогодні я направив на голову Верховної Ради звернення надати нам підписні листи за проведення 27 червня, в наступний четвер, позачергового засідання Верховної Ради, де ми пропонуємо розглянути два питання", - повідомив Ляшко.

Відео дня

Перше питання, зазначив він, - ухвалення законопроекту про "відкритий реєстр педофілів" - проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо впровадження Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього) (№6607).

Читайте такожВ Україні розробили законопроект про добровільну кастрацію педофілів

Другим питанням є законопроект "про хімічну кастрацію педофілів" - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості (№6449).

"За минулі 5 місяців цього року в Україні майже 160 дітей постраждали від сексуальних злочинів. Лише минулої доби у Запоріжжі нелюд зґвалтував 3-річну дитину. У Чернігівській області постраждала 10-річна дитина. На Рівненщині постраждав від сексуального насильства 6-річний хлопчик. Як ви знаєте, два дні тому поліція знайшла тіло зґвалтованої і закатованої 11-річної дівчинки Дар'ї Лук'яненко в селищі Іванівка Одеської області", - сказав Ляшко.

Він наголосив, що батьки мають право знати, "звідки чатує небезпека", і навів приклад американського закону, згідно з яким було створено відкритий реєстр педофілів. "Кожен американець може зайти і подивитися, де живуть ті, хто відбував покарання за сексуальне насильство. І вони не можуть бути поряд з дітьми. В Україні має бути так само", - підкреслив парламентар.

Крім того, Ляшко наголосив на ухваленні законопроекту про хімічну кастрацію.

"Коли в Німеччині було прийнято цей закон, злочини на сексуальному ґрунті знизилися до 3%. У Британії - з 40 до 5%", - сказав він.

Так, Ляшко закликав парламентарів зібрати 150 підписів за проведення такого позачергового засідання з двох питань.

Раніше українців закликали підтримати петицію на сайті Верховної Ради про розгляд законопроекту №6607, який спрямований на захист дітей від сексуального насильства. Про це на своїй сторінці в Facebook написав перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін.

«29 липня 1994 року в Гамільтоні, округ Мерсер, штат Нью-Джерсі, семирічна Меган Канка була зґвалтована і убита сусідом Джессі Тіммендекасом. Злочин викликав широку увагу громадськості до проблеми педофілії, після чого було ухвалення в травні 1996 року закону Меган (Megan's Law). Згідно з цим законом громадськість отримала доступ до інформації про місцезнаходження злочинців, засуджених за злочини на сексуальному ґрунті. Тоді весь штат Нью-Джерсі піднявся з вимогою ухвалити відповідний закон, і він був ухвалений. Україна - не Америка, і ми - не вони, ми можемо ухвалювати закони з невідкладних перейменувань вулиць, євробляхам і ще щось, але тільки, на жаль, не про захист дітей. Може, все ж приймемо наш закон заради Дар'ї Лук'яненко або заради пам'яті тієї ж Аліни Васютіної з Гірника (Донецької області), яка два роки тому була зґвалтована покидьком? Скільки ще дітей ми повинні втратити », - написав Аброськін.

Додамо, в тексті петиції вказується, що дослідження Ради Європи «Скільки дітей зазнають насильства в Україні», яке проводилося півтора роки тому, показало, що 21% опитаних дітей піддавалися сексуальному насильству. Два роки тому був розроблений законопроект, спрямований на захист дітей від сексуального насильства, але досі проходить доопрацювання.

Читайте такожЯк розпізнати звіра. Чому 22-річний хлопець жорстоко убив дівчинку і поглумився над її тілом

Зокрема, законопроект №6607 пропонує три новації, але нижче вони викладені в компромісному з захисниками прав злочинців варіанті:

Введення Єдиного реєстру осіб, засуджених за статеві злочини стосовно дітей. Мета реєстру - не допустити до роботи в дитячих установах осіб, які раніше засуджувалися за сексуальне насильство над дітьми. Реєстрація напівзакрита. Доступ до реєстру матимуть правоохоронні органи і Мін'юст. Право на отримання інформації з реєстру буде у керівників дитячих установ.

Посилення відповідальності за статеві злочини проти дітей.

Хімічна кастрація. Це не покарання, а добровільний захід медичного характеру, передбачений для осіб, які: вчинили особливо тяжкий статевий злочин проти дитини; мають поставлений психіатрами діагноз - педофілія. Хімічна кастрація - це введення медичних препаратів в організм людини, які знижують статевий потяг і діють протягом певного часу.

Зазначається, що хімічна кастрація ґвалтівників-рецидивістів використовується в цілому ряді зарубіжних держав: в більшості країн Західної Європи, Ізраїлі, Канаді, США і вважається гуманним методом нейтралізації сексуальної агресії.

Нагадаємо, 20 червня в селищі Іванівка Одеської області правоохоронці виявили тіло зниклої 13 червня 11-річної дівчинки Дар'ї Лук'яненко, яка пішла на танці і зникла. Підозрюваним у вбивстві виявився 22-річний житель цього ж селища.