Більшість українців переконана, що посадовці часто порушують Конституцію / фото: УНІАН

Понад 80% українців вважають, що вищі органи державної влади та посадовці порушують Конституцію.

Читайте такожПредставник президента в Раді заявив про необхідність змінити Конституцію

Відео дня

Про це свідчать дані опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Більшість українців вважають, що вищі органи державної влади та посадовці постійно (38%) або часто (43%) порушують Конституцію.

У порівнянні з аналогічним опитуванням Демініціатив та КМІСу, проведеного з 15 по 25 грудня 2015 року, зменшилась кількість тих, хто вважав, що ці порушення є постійними (у 2015 році таких людей було 52%).

За даними опитування, серед причин порушення Конституції найчастіше згадувалося нехтування законами і правом з боку посадових осіб (цю причину відзначили 59% опитаних, що на 10% менше, ніж у 2015 р.).

Крім того, переважна більшість опитаних (60%) впевнені, що порушення Конституції є неприпустимим за будь-яких умов і лише 11% допускають, що орган влади може порушити Конституцію, якщо це сприяє швидшому ухваленню рішень, які принесуть користь суспільству.

Водночас, у порівнянні з 2015 роком, істотно зріс (з 11% до 18,5%) відсоток тих, хто вважає, що орган влади може порушити Конституцію, якщо, на його думку, певне її положення не відповідає інтересам суспільства. Відповідно, на 14% зменшилася кількість тих, хто проти порушення Конституції за будь-яких умов.

Соціологи зазначають, що у ставленні до порушень Конституції особливо вирізняється регіон Донбасу, де 31% опитаних вважають, що орган влади в інтересах суспільства може порушити Конституцію.

***Загальнонаціональне опитування було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова для проекту Центру політико-правових реформ з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України (за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей) серед 2 тис. 017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.