Володимир Путін / REUTERS

Перед парламентськими виборами можливе військове загострення біля Маріуполя, збільшення військової присутності в Криму, атаки на об'єкти інфраструктури.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив відомий британський журналіст, експерт з питань енергетичної та кібернетичної безпеки й шпіонажу Едвард Лукас.

Читайте такожДиректор грузинського каналу вибачився за мат в ефірі, хоча "Путін його заслуговує"

Відео дня

При цьому він вважає, що Путін навряд чи піде на широкомасштабний наступ, адже це може завадити проросійським політикам потрапити у парламент.

«Найкраще, що може зробити Кремль, аби завадити своїм прихильникам пройти в український парламент, – це напасти на Україну. Якщо це станеться, свідоме населення консолідується. Можна сказати, що найбільшим прихильником української незалежності фактично є містер Путін. І це дуже важливо, що в Україні – вільні вибори. Те, що люди вірять у дурниці, роблять дурниці - це ціна демократії. Але Україна все рівно буде сильніша від Росії, де довгий час править містер Путін», – сказав Лукас.

Він наголосив, що наразі існує дуже багато способів втрутитися у вибори, і Росія може вдатися до підкупу, залякування, хакерських атак і "зливів" інформації, та навіть напряму втручатися у підрахунок голосів. «Я не думаю, що Росія відмовиться від використання усіх цих технік», – сказав він.

Журналіст зазначив, що під час президентських і парламентських виборів у США Кремль показав, що може широко використовувати хакерські атаки і "зливи" інформації. «Ці ж техніки і підкуп використовували під час референдуму з приводу Brexit. У країнах Європи ми можемо бачити економічний вплив кремлівських олігархів», – зазначив Лукас.