Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на петицію про зменшення кількості народних депутатів у Верховній Раді заявив, що Комісія з питань правової реформи як консультативно-дорадчий орган при президентові вивчить цю можливість.

Читайте такожЗеленський планує відвідати адмінкордон з окупованим Кримом

Як повідомляється на офіційному сайті глави держави, президент України відповів на електронну петицію № 22/053544-еп «Зменшення кількості депутатів Верховної Ради України до 100 осіб», розміщену на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва президента України 22.05.2019, яку підписали 25 932 особи.

Відео дня

Зеленський відзначив, що, відповідно до частини першої статті 76 Конституції України, конституційний склад ВР становить 450 народних депутатів.

За словами президента, встановлений Конституцією склад Верховної Ради обумовлений не тільки навантаженням на державний бюджет України, а й низкою інших критеріїв, зокрема, чисельністю населення, кількістю виборців, виборчою системою, структурою парламенту тощо.

«З огляду на зазначене та враховуючи те, що скорочення кількості народних депутатів України має як позитивні, так і негативні наслідки, вирішення питання щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України потребує виваженого, ґрунтовного аналізу та наукового підходу», - заявив глава держави.

Зеленський нагадав, що указом президента України від 21 червня 2019 року № 421 утворено Комісію з питань правової реформи як консультативно-дорадчий орган при президентові України, пріоритетними напрямами роботи якої визначено, зокрема, підготовку та подання главі держави пропозицій щодо внесення змін до Основного закону України.

«Беручи до уваги те, що зміна конституційного складу Верховної Ради України пов’язана із необхідністю внесення змін до статті 76 Конституції України, вивчення порушеного питання здійснюватиметься Комісією з питань правової реформи», - резюмував він.