Вадим Пристайко пояснив, чому в Офісі президента вирішили замінити послів у 12 країнах / фото УНІАН

Заступник керівника Офісу президента Вадим Пристайко пояснив, що президент України Володимир Зеленський вирішив змінити 12 послів за кордоном через те, що вони перебувають на своїх посадах значно більший термін, ніж це є традиційним для української дипломатії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко сказав на брифінгу в Києві.

"Більшість з них знаходяться на посаді значно більший термін, ніж це є традиційний термін для української дипломатії, в середньому 4-5 років. Деякі посли пересиділи вдвічі більше", - заявив він.

Відео дня

За словами Пристайка, деякі з послів, яких має намір звільнити Зеленський, були призначені навіть не екс-президентом Петром Порошенком, а "декілька ротацій президентів до того".

За його словами, держсекретар МЗС сьогодні та вчора обдзвонив кожного з керівників іноземних дипмісій, яких планується змінити. "Ми б не хотіли, щоб наші керівники місій, яких ми поважаємо, отримали цю інформацію з інтернету", - сказав Пристайко.

Читайте такожРада відмовилася звільнити Клімкіна з посади міністра закордонних справ

Водночас, зауважив Пристайко, призначення керівників посольств України є складним процесом.

"Призначення послів – це складний процес, який також зав’язаний на бажанні або небажанні іншої сторони прийняти конкретного дипломата. МЗС рекомендує президенту зараз робити внесення офіційні, рекомендує кандидатури, над цим працює Офіс президента, коли конкретна пропозиція не буде сприйнята тією стороною, щоб призначення пройшло максимально швидко та легко", - наголосив він.

"Специфіка дипломатичної служби, що ці люди служать, як і в армії, все своє життя. Для того, щоб набути необхідного досвіду для представлення на високому рівні – це займає приблизно 20-25 років кар’єри, щоб дипломат з молодого дипломата підріс до рівня посла. Таких людей не дуже багато. Однак є випадки, коли є політичні призначенці. Хочу сказати, що є держави світу, де взагалі не дозволяються політичні призначення, або це виключні випадки, які пам’ятають в історії. Я думаю, що цього разу буде симбіоз – як нові люди, так і ті люди, які знають, що вони роблять і зарекомендували себе за всі ці роки служби", - зауважив Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 15 липня в Офісі президента заявили, що Зеленський ухвалив рішення замінити керівників 12 посольств України за кордоном.