Ілюстрація / REUTERS

Співголови українського конгресового кокусу внесли у Конгрес США законопроект, який передбачає запровадження санкцій проти Росії за захоплення українських моряків у листопаді минулого року.

Про це йдеться на сторінці конгресвумен Мерсі Каптур, яка є однією з ініціаторів законопроекту, повідомляє Європейська правда.

"Конгрес Сполучених Штатів продовжує рішуче засуджувати небезпечний морський напад Росії на ВМС України та незаконне затримання 24 українських моряків", - йдеться у спільній заяві співголів українського кокусу.

Відео дня

"Ця подія є останньою в серії зловмисних кроків, зроблених Росією для підриву демократичного прогресу України і міжнародного правопорядку. Міжнародна спільнота не повинна залишатися осторонь, коли Росія посилює свою агресію в Європі та в усьому світі. Сполучені Штати і вільний світ повинні підвищити ціну російських вторгнень до тих пір, поки кожен з 24 українських моряків не повернеться додому" - йдеться у заяві.

Читайте такожЄвропарламент закликає ЄС бути готовим до запровадження нових санкцій проти Росії

Наголошується, що цей законопроект посилає потужний сигнал українським морякам та їх сім'ям, що американський народ не забув про їх героїчну боротьбу за захист демократичного шляху і суверенітету своєї країни.

"Ми закликаємо наших колег з Палати представників підтримати цю двопартійну ініціативу, а Росію - негайно звільнити українських моряків" – заявляють автори документа.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід із Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох із них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.

9 липня російські слідчі завершили пред'являти українським морякам обвинувачення, наступна стадія - ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.