Цемах наразі утримується в українській в'язниці / фото російська служба "Бі-бі-сі"

40 депутатів Європейського парламенту звернулися до президента України Володимира Зеленського із закликом не обмінювати громадянина України, колишнього бойовика угруповання «ДНР» Володимира Цемаха.

Читайте такожУ Bellingcat розповіли, як відбувалось розслідування збиття MH17

Європейські парламентарі вказують, що Цемах вважається важливим свідком у розслідуванні збиття літака рейсу MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 року. Про це повідомила в твіттері євродепутатка від Нідерландів Каті Пірі, передає Радіо Свобода.

Відео дня

«Пан Цемах є підозрюваним у кримінальному розслідуванні щодо збиття MH17 і доступ до нього та його свідчення Спільній слідчій групі мають надзвичайну важливість для судового переслідування з боку країн, які беруть участь», – ідеться в листі.

«Усі країни, які мають можливість сприяти розслідуванню та судовому переслідуванню відповідальних, повинні повністю співпрацювати зі слідством», – наголошують євродепутати.

Раніше цього тижня речник слідчої групи в справі MH17 Брехтьє ван де Мосдейк повідомив, що слідчі з Нідерландів хочуть допитати Володимира Цемаха. Цей чоловік наразі перебуває під вартою в Україні.

«Якщо його обміняють, то, звісно, важко сказати, чи зможемо ми поговорити з ним, коли він буде в Росії», – наголосив речник. Він додав, що голландська прокуратура зацікавлена в тому, щоб Цемах і надалі залишався в Україні.