Між Україною та Польщею розпочались перемовини щодо початку ексгумаційних робіт / УНІАН

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявляє, що Україна очікує від Польщі необхідну документацію для початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт на території нашої країни.

Як повідомив Бородянський на своїй сторінці у Facebook, він сьогодні прийняв посла Республіки Польща Бартоша Ціхоцьки.

"Зі свого боку підтвердив заяву президента України про зняття обмежень на пошуково-ексгумаційні роботи. У зв'язку з чим отримав від посла лист-звернення польської сторони щодо надання відповідних дозволів та пообіцяв оперативно надати відповідь", - зазначив міністр.

Відео дня

Читайте такожПольща та Естонія приєдналися до невизнання "виборів" в окупованому Криму

"Роз’яснив польській стороні процедури, які діють у сфері проведення пошукових робіт, та закликав польську сторону подати якнайшвидше документацію відповідно до існуючих процедур для того, щоб розпочати роботи", - написав Бородянський.

Також, за його словами, він запевнив в повній підтримці всього процесу проведення робіт та висловив сподівання на тісну співпрацю з польськими Мінкультури та Інститутом національної пам'яті в питанні відновлення українських меморіальних місць на території Польщі.

Як повідомляв УНІАН, Україна встановила заборону на проведення польськими фахівцями ексгумаційних робіт у місцях загибелі поляків через бездіяльність польської влади у питані запобігання актам вандалізму на могилах та стосовно пам’ятників українцям у Польщі, а також через бездіяльність польської влади у питанні відновлення численних зруйнованих об’єктів.

22 лютого 2018 року на той час віце-прем'єр-міністр, представник України у спільній українсько-польській комісії з історичних питань Павло Розенко заявляв, що офіційний Київ просить Польщу відновити зруйновані українські пам'ятники в цій країні, наслідувавши приклад української сторони, яка розслідує будь-які акти вандалізму щодо польських пам'ятників в Україні та відновлює їх.

Також Розенко зазначав, що відновлення співпраці України та Польщі у питанні спільних робіт з пошуку останків загиблих співвітчизників залежить від рішень Варшави, в тому числі в контексті зміни закону про Інститут національної пам'яті, яким передбачено заборону ідеології українських націоналістів.

31 серпня президент Володимир Зеленський заявив про готовність України зняти мораторій на ексгумаційні роботи з метою пошуку останків поляків, загиблих в часи Другої світової війни.