REUTERS

Колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер у липні 2019-го обіцяв помічникові Зеленського Андрієві Єрмаку, що український президент отримає запрошення до Вашингтона в обмін на розслідування щодо Джона Байдена.

Про це свідчить інформація оприлюдненого листування Волкера, передає Радіо Свобода.

Читайте також"Луценко довіряти не можна": Волкер дав свідчення Конгресу США - CNN

Відео дня

«Отримав відповідь із Білого дому: якщо президент З. переконає Трампа, що проведе розслідування і «дізнається, що насправді відбувалося у 2016 році», ми призначимо дату візиту до Вашингтона», – йдеться у повідомленні Волкера 25 липня.

Того ж дня президент США Дональд Трамп зателефонував до Зеленського. Через день Єрмак відповів Волкеру, що розмова пройшла добре, але угода провалилася, оскільки Єрмак не зміг видати заяву про розслідування.

Зрештою обидва президенти зустрілися у кулуарах засідання Генасамблеї ООН, але не в Білому домі у Вашингтоні.

Між Білим домом і Конгресом розгорівся скандал після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де говорилося, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, що відбулася 25 липня.

У стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань "по команді" інших країн.