Ілюстрація / REUTERS

В ООН визнали порушення Росією Женевських конвенцій, через свідоме переселення нею людей з материкової частини в український Крим у спробах змінити демографію окупованого півострова.

Про це йдеться в доповіді генсека ООН Антоніу Гутерріша, пише Громадське.

У доповіді наводяться дані судового реєстру РФ, згідно з яким, у 2017-2018 роках суди в Криму ухвалили рішення про переміщення не менше 947 осіб, що вважаються іноземцями за законодавством Росії, зокрема переміщення 518 громадян України. Крім того, щонайменше 109 жителів Криму були «примусово виселені» правоохоронними органами Російської Федерації. «В більшості випадків жертвами імовірно були громадяни України, які розглядалися Російською Федерацією як не мають права на проживання в Криму», — йдеться у доповіді.

Відео дня

Читайте такожЧергова провокація Кремля: у Меджлісі прокоментували зустріч кримських «депутатів» з Ердоганом

Віце-голова Комітету ООН з питань інформації від східноєвропейської регіональної групи Олег Ніколенко прокоментував доповідь та зазначив, що для України важливо те, що про це заговорив генсек в ООН.

«З одного боку, російська влада вживає заходів для примусу незгодних з окупацією залишити півострів, а з іншого – за 2014-2018 роки пересилила на український півострів 140 тисяч своїх громадян, зокрема військовослужбовців та членів їхніх родин. У кількісному показнику це складає понад 5% приросту населення. Це, зокрема, робиться для того, щоб закріпити спробу анексії, створити додаткові перешкоди для подальшої деокупації», — написав Ніколенко у Facebook.