Особа колишнього топ-посадовця не розкривається / фото УНІАН

СБУ розслідує можливу підривну діяльність екс-заступника міністра економіки у змові з іншими особами, що спрямована на шкоду обороноздатності України в інтересах іноземної країни (РФ).

Про це йдеться у судовій ухвалі від 7 жовтня, яку винесла слідчий суддя Шевченківського районного суду Києва Ірина Фролова. Текст ухвали оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

Ухвала стосується проведення судової почеркознавчої експертизи. Особа колишнього топ-посадовця не розкривається.

Відео дня

У судових матеріалах йдеться про те, що Головним слідчим управлінням СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 5 червня 2019 року за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

В рамках розслідування провадження встановлено, що з 2017 року по теперішній час громадянин США, представник американської компанії Gray Fox Logistics, громадянин України, директор держпідприємства «Український центр «Безпека» та колишній заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб з іншими невстановленими особами, на шкоду обороноздатності та економічній безпеці України, вчинили дії, направленні на надання іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

Зазначається, що у серпні 2015 року громадянин США, виконуючи завдання спеціальних служб РФ щодо отримання відомостей про плани постачання зброї та боєприпасів до ЗСУ, прибув з території РФ до України з метою встановлення контактів зі співробітниками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та державних підприємств, задіяних до реалізації державного оборонного замовлення.

Читайте такожСБУ розслідує ймовірну допомогу Росії з боку працівників заводу "Мотор Січ" - ЗМІ

Дізнавшись про наміри української сторони налагодити серійне виробництво снарядів 152/155 мм з їх подальшим постачанням до Збройних сил України, громадянин США вступив з колишнім заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України та директором ДП «Безпека» у злочинну змову, спрямовану на надання іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

«Так, переслідуючи злочинні наміри, вказані особи, заздалегідь не маючи наміру постачання Україні обладнання та устаткування, організували укладення між ДП «Безпека» та Державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» контракту від 15.12.2017 № 11, який має гриф «таємно», на виконання державного оборонного замовлення із закупівлі і передачі обладнання та устаткування для забезпечення технічного переоснащення та реконструкції діючих виробничих потужностей, необхідних для забезпечення серійного виробництва корпусів снарядів калібру 152 і 155 міліметрів, терміном виконання до 30.12.2019», - зазначається в ухвалі.

В судових матеріалах зазначається, що слідчий Головного слідчого управління СБУ звернувся до Шевченківського райсуду Києва з клопотанням, згідно з яким просить провести судову почеркознавчу експертизу в цьому провадженні, суддя це клопотання задовольнила.

Раніше УНІАН повідомляв, що колишній перекладач екс-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Станіслав Єжов визнав свою вину у державній зраді та вийшов на волю за "законом Савченко".