Встановлено, що подання на призначення Гройсмана внесли до Верховної Ради безпідставно / фото УНІАН

Державне бюро розслідувань (ДБР) розслідує справу за ознаками можливих зловживань посадовцями під час призначення Володимира Гройсмана прем’єр-міністром у квітні 2016 році.

Про це йдеться в ухвалі, яку винесла слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва Тетяна Ільєва 17 жовтня, зазначається в Єдиному реєстрі судових рішень.

Читайте такожСБУ підозрює екс-заступника міністра економіки у підривній діяльності на користь РосіїСудовим розглядом встановлено, що ДБР здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Відео дня

«Під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи, які займають особливо відповідальне становище в державних органах України, зловживаючи службовим становищем, за відсутності передбачених законодавством підстав, внесли у квітні 2016 року до Верховної Ради України подання на призначення прем`єр-міністра України за відсутності коаліції у Верховній Раді України», – йдеться в матеріалах.

Зазначається, що в ході розслідування виникла необхідність у дослідженні ряду документів, а саме – пропозиції коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна» щодо кандидатури Володимира Гройсмана на посаду прем`єр-міністра України, подання президента про призначення на посаду прем`єр-міністра Гройсмана, а також інших службових документів, які складались в ході «супроводження» зазначених документів (службові записки, довідки).

Крім того, виникла необхідність у здійсненні порівняльного аналізу порядку призначення на посаду прем`єра Гройсмана із порядком призначення на цю посаду Арсенія Яценюка за поданням коаліції «Європейська Україна».

Вказується, що запитувані відомості та документи перебувають у володінні (розпорядженні) Офісу президента України.

Слідчий суддя клопотання слідчого ДБР задовольнив та надав дозвіл на вилучення копій згаданих документів. Ця ухвала оскарженню не підлягає.

Як раніше повідомляв УНІАН, колишній президент Петро Порошенко є фігурантом 13 кримінальних проваджень ДБР.