Гордон Сондленд / REUTERS

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд надав Конгресу нові свідчення про вимогу президента США Дональда Трампа до України щодо надання “послуги за послугу”.

Як повідомляє видання The New York Times, свідчення Сондленда, які були оприлюднені сьогодні, містяться на чотирьох сторінках.

“Ключовий свідок у розслідуванні в рамках процедури імпічменту цього тижня представив Конгресу суттєво нові свідчення, які свідчать, що він сказав українському високопосадовцю, що країна, імовірно, не отримає американську воєнну допомогу, якщо вона публічно не зобов’яжеться провести розслідування, яких хоче президент Трамп” , - повідомляє видання.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Екс-посол США розповіла, як Луценко шкодив їй і водночас просив допомогу

Також сказано, що Сондленд підтвердив свою причетність до повідомлення України про “надання однієї послуги за іншу” (послуга за послугу), чого раніше він не визнавав. Зокрема, посол США в ЄС розповів про свою персональну роль у попередженні української влади, що вона має погодитися на запити щодо проведення розслідувань, які вимагав особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані.

Як зазначає видання, Сондленд сказав, що початку вересня він був переконаний, що воєнна допомога і зустріч у Білому домі були обумовлені для України з проведенням розслідувань.

В нових свідченнях Сондленд розповів, як він обговорював взаємозв’язок цих питань з помічником президента України Андрієм Єрмаком паралельно під час зустрічі віце-президента США Майка Пенса з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 1 вересня у Варшаві. Також, за словами Сондленда, Зеленський обговорював з Пенсом призупинення надання воєнної допомоги.

“Я сказав, що поновлення допомоги США, імовірно, не відбудеться до того часу, поки Україна не представить публічну заяву про боротьбу з корупцією, про що ми обговорювали впродовж багатьох тижнів”, - заявив Сондланд.

У нових свідченнях Сондленд сказав, що, на його думку, затримання допомоги Україні (схвалений Конгресом пакет у розмірі 391 мільйон доларів на безпекову допомогу) було необачним кроком, хоча він не знав “коли, чому і ким допомога була призупинена”. Однак, за його словами, він дійшов висновку, що допомога була пов’язана з розслідуваннями.

“Я припускав, що призупинення допомоги стало пов’язаним з запропонованою заявою щодо боротьби з корупцією”, - сказав посол США в ЄС.

Як зазначає видання, Трамп заперечував, що була вимога “послуга за послугу”, пов’язана з допомогою і готовністю України розпочати розслідування щодо віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера Байдена та інших демократів.

Як повідомляв УНІАН, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки Сполучених Штатів у рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. В стенограмі говорилося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.

17 жовтня Трамп підтвердив, що Перрі наприкінці року піде у відставку.

За даними ЗМІ, Трамп повідомив Палаті представників США, що Перрі закликав його зробити в липні телефонний дзвінок Зеленському.