Гордон Сондленд \ REUTERS

Посол США в Євросоюзі Гордон Сондленд під час відкритих показань в Конгресі  розповів, що повних причин затримки допомоги з безпеки Україні він не знав. Проте був переконаний, що як тільки Київ оголосить про початок розслідувань корупційних справ, зокрема по "Бурисмі" і Байденам і можливого втручання в президентські вибори в США 2016 року, цю допомогу розблокують.

Читайте такожВолкер не пов'язував розслідування Burisma з Байденом, а затримку допомоги Україні - з розслідуваннями

"Мене вперше поінформували про те, що Білий дім затримує допомогу з безпеки Україні у розмові з Тейлором (тимчасовий виконуючий обов'язки посла США в Україні. – ред.) 18 липня 2019 року. Разом з тим, як я раніше говорив, я не міг отримати чітку відповідь щодо конкретних причин затримки, чи була ця затримка обумовлена демократичними причинами, або якимись іншими. Я ніколи не брав участі у будь-яких зустрічах Міноборони або Держдепартаменту з цих питань. Я не знаю, чи обговорювалося це питання на цих зустрічах", - сказав Сондленд.

Відео дня

Українській стороні про заморожування допомоги з безпеки стало відомо перед самітом 1 вересня, який повинен був відбутися у Варшаві і куди повинен був прилетіти президент США Дональд Трамп. Там же повинна була відбутися перша зустріч Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

"Перед самітом 1 вересня українцям стало відомо, що така допомога ще не надана. Через те, що у нас не було конкретного пояснення цієї затримки, я дійшов висновку, що ця підтримка, як і майбутній візит Зеленського в Білий дім перебували під загрозою. Готуючись до саміту 1 вересня, я запитав Помпео, чи не буде сприяти пряма зустріч між Трампом і Зеленським зміні ситуації. Зокрема, 22 серпня я відправив секретарю Помпео e-mail і поставив в копію секретаря Кена", - зазначив Сондленд.

Посол зачитав текст свого листа: "Маємо можливість запланувати час у Варшаві для того, щоб президент США міг зустрітися з Зеленським. Я попросив Зеленського подивитися йому в очі і прямо сказати, що як тільки в Україні буде перезавантажений апарат Генпрокуратури, він, президент США, і Зеленський зможуть рухатися далі з приводу питань, які мають значення для США і президента США. Сподіваюся, що це дозволить змінити ситуацію, маючи на увазі затримку оборонної допомоги".

Сондленд додав, що "держсекретар відповів ствердно на моє запитання. На наступний день я запитав, чи буду мати 10-15 хвилин для такої зустрічі, щоб я міг надати відповідь Зеленському. Секретар Кена відповіла, що вона спробує вирішити цю ситуацію".

"Враховуючи мої власні занепокоєння щодо допомоги з безпеки у мене немає причин сумніватися у свідченнях сенатора Джонсона з цих питань. Вже на кінець серпня я був переконаний, що оборонну допомогу буде розморожено, як тільки Україна продемонструє конкретний намір боротися з корупцією, зокрема розслідувати питання "Бурисми" і можливе втручання в президентські вибори в США 2016 року", - зазначив Сондленд.

Трамп до Варшави не прилетів – через ураган Доріан, який вирував тоді в США. "Замість нього приїхав віце-президент Пенс. Я до початку зустрічі заявив віце-президенту Пенсу, що мене турбує прив'язка військової допомоги до тих питань, про які ми говоримо. Я хотів це зробити до переговорів. Під час самих переговорів президент Зеленський підняв питання про допомогу з безпеки і віце-президент пообіцяв поговорити з президентом Трампом щодо цього. Враховуючи попередній обмін інформацією з держсекретарем Помпео, я відчував впевненість у тому, що це так і станеться", - сказав Сондленд.

У нього також була коротка розмова з першим помічником Зеленського Андрієм Єрмаком. "Поговорив хвилину-дві з Єрмаком. Я йому повідомив, що вважаю, що така допомога відновиться, коли українська сторона зробить відкриту заяву, про яку ми ведемо розмову вже кілька тижнів. Мої колеги з Держдепартаменту вже свідчили про це. Вони говорили про критичну важливість політики допомоги Україні, що ця допомога не повинна затримуватися. Я багато разів це повторював, я зробив все можливе, щоб розібрати ці завали. Вважаю, що і відкрита заява була дуже важливим моментом у вирішенні цієї проблеми. Я дуже шкодую, що українська сторона виявилася в такому складному становищі. Але я не шкодую про ті зусилля, які я доклав для того, щоб подолати ці труднощі", - підкреслив Сондленд.

Він також додав, що "з самого початку ми тримали в курсі керівництво Держдепартаменту, інших керівників. Держдепартамент був повністю в курсі наших дій в Україні, він розумів ті завдання і цілі, до яких ми йшли".