Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв не вважає, що Росія анексувала Крим / фото УНІАН

Україна висловить демарш Казахстану через заперечення президентом цієї країни Касим-Жомартом Токаєвим анексії українського Криму Росією.

Про це йдеться у заяві речниці МЗС України Катерини Зеленко.

Читайте такожПрезидент Казахстану про Крим: ми не вважаємо це анексією

Відео дня

«Глибоко стурбовані повідомленнями ЗМІ про висловлювання президента Республіки Казахстан Касим-Жомарта Токаєва щодо заперечення анексії українського Криму Росією», - йдеться у заяві.

Зокрема, Зеленко зауважила, що Україна завжди розглядала Казахстан як свого партнера і друга.

«Принципи взаємної довіри, поваги незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів, рівноправності та невтручання у внутрішні справи одна одної, а також неухильне дотримання загальновизнаних норм міжнародного права, лежать в основі міждержавних відносин між Україною і Республікою Казахстан. Ці підвалини зафіксовані у підписаному ще в 1994 році Договорі про дружбу і співробітництво і з того часу наша держава неухильно їх дотримувалась», - заявила Зеленко.

Речниця наголосила, що слова Токаєва не тільки суперечать вищенаведеним засадам українсько-казахстанських стосунків, а й міжнародно-визнаній позиції, зафіксованій у резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року під назвою «Територіальна цілісність України».

«Особливо прикро, що такі слова президента Казахстану прозвучали напередодні міністерського засідання ОБСЄ, - організації, членами якої є обидві країни, а одним з засадничих принципів її, згідно з Гельсінським заключним актом, є повага до суверенітету та територіальної цілісності держав», - сказано у заяві.

У цьому зв'язку наголошується, що «казахстанській стороні будуть зроблені відповідні демарші».

Раніше в інтерв'ю німецькому виданню Deutsche Welle президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що не вважає те, що «відбулося в Криму», анексією. За його словами, в Казахстані завжди вірили в «мудрість російського керівництва».