Володимир Путін / REUTERS

За результатами зустрічі "Нормандської четвірки" можна констатувати, що президент Володимир Зеленський "склав іспит" на державного діяча.

Таку думку висловив в коментарі сайту "Сьогодні" політолог Володимир Фесенко.

Він наголосив на важливу якість Зеленського.

Відео дня

Читайте такожУ Кремлі прокоментували розмову Путіна із Зеленським під час зустрічі лідерів "нормандської четвірки"

"Для Зеленського результати зустрічі – безсумнівний успіх. З точки зору формальних показників Путін продемонстрував жорстку непоступливість. Але Зеленському вдалося домогтися прогресу з цілої низки питань: обміну полоненими, припинення вогню, посилення моніторингу ОБСЄ і так далі. Але не тільки це важливо. По-перше, зустріч важлива з точки зору включення його в реальний переговорний процес – жорсткий, очі в очі і з точки зору отримання досвіду переговорів. Він цієї зустрічі домагався майже півроку – він її досяг. У нас це якось недооцінюють, але Зеленський дуже упертий. Якщо він ставить собі за мету, він її домагається – повністю або частково. Це дуже важлива якість для політика, яким він поступово стає. І тут йому теж далося домогтися просування вперед", – сказав Володимир Фесенко.

Другий дуже важливий момент, на думку політолога, полягає в тому, що українському президенту вдалося нав'язати порядок подальших переговорів.

"Жорстка позиція про контроль над кордоном, і те, що без контролю над кордоном не буде вирішувати питання політичної частини Мінських угод – це дуже важлива позиція, яка буде визначати подальший порядок. Зеленський намагається відіграти те, що підписав Порошенко в 2015 році. Контратака з цього питання з боку Зеленського стала несподіванкою для Путіна, збила його багато в чому зі звичного режиму переговорів. І просто впадало в очі, що Путін був незадоволений результатами переговорів", – підкреслив політолог.

На його думку, Володимир Зеленський в цілому в ході переговорів домігся тактичних успіхів по низці питань.

"А для самого українського президента зустріч стала політичним успіхом. Він здав свій іспит на державного діяча, перше складне випробування він пройшов. І думаю, це додасть йому впевненості в майбутніх переговорах", – резюмував Фесенко.