REUTERS

У МЗС РФ не виключили, що новий саміт глав держав "нормандського формату" через 4 місяці може не відбутися.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це заявив заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко, виступаючи на майданчику клубу "Валдай".

Читайте такожУ Кремлі назвали умову для зміни Мінських угод

Відео дня

"Через чотири місяці лідери погодилися зустрітися знову. Зустрінуться вони чи ні - це вже друге питання. Тому що у нас вже були випадки, коли начебто намічалися дати, але вони успішно були пройдені, без зустрічей. Тому подивимося, як все піде, ситуація справді досить непередбачувана", - сказав Руденко.

Він наголосив, що для Росії важливо залишити "все як є" в порядку виконання Мінських угод.

При цьому Руденко повідомив, що на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 18 грудня узгоджуватимуться три ділянки розведення сил по лінії розмежування на Донбасі.

"Ці ділянки теж поки що не узгоджені, навіть назви цих місць поки що невідомі. Це все робитиметься на засіданні Контактної групи, яке у нас відбудеться 18 грудня", - сказав Руденко.

За його словами, у РФ здивовані, що Україна відмовилася розводити сили і засоби по всій лінії розмежування.

Як повідомляв УНІАН, за результатами саміту в «нормандському форматі» 9 грудня в Парижі лідери України, ФРН, Франції та РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу «всіх на всіх», починаючи з «усіх встановлених на всіх встановлених».

Лідери «нормандської четвірки» підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Крім того, сторони висловили зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках «нормандського формату» і ТКГ щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають за необхідне інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство, згідно з версією, узгодженою «нормандською четвіркою» та ТКГ.