УКраїнська сторона наполягатиме на зміні Мінських угод / УНІАН

Україна запропонує Росії внести зміни до Мінських угод та узгодити проведення виборів в ОРДЛО тільки після відновлення контролю над кордоном.

Про суть нових напрацювань розповів представник України у робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Олексій Резніков, передає «Обозреватель». Він нагадав про міжнародний досвід вирішення конфліктів і закликав роз'яснити це російській стороні "на пальцях".

Читайте такожРада на рік продовжила закон про "особливий статус" Донбасу

Відео дня

"Взяття контролю українським урядом над кордоном між Україною і Росією – важлива складова питання безпеки. На жаль, у Мінських угодах в п. 9 комплексу заходів написано інше – про те, що взяття контролю над кордоном має відбуватися наступного дня після проведення виборів. Це неробоча модель і вона підлягає перегляду", – наголосив Резніков.

Він повідомив, що Київ розпочне підготовку змін і доводитиме свою позицію на переговорах, посилаючись на міжнародний досвід.

За словами парламентера, українські експерти проаналізували понад 500 військових конфліктів на планеті. І статистика свідчить: якщо контроль над кордоном не відновити, то ймовірність нової ескалації дуже висока.

"А якщо відбулося роззброєння, демілітаризація, демобілізація комбатантів, взяття контролю над кордоном, і після цього проводяться вибори – тоді повторення конфлікту не відбувається", – зазначив він.

"Треба переконувати, пояснювати на пальцях по-простому. Дивіться, ви ж декларуєте, що ви за припинення насильства і війни? Підтверджуєте? Так? А тепер дивіться на факти – ось приклади Хорватії та інших країн колишньої Югославії, ось приклади Північної Ірландії, Анголи, Ліберії тощо. Ми ці приклади покладемо їм на стіл", – пояснив Резніков.

Представник ТКГ визнав, що сьогодні президент РФ Володимир Путін наполягає на зворотній схемі: спочатку вибори, потім – повернення Україні контролю над кордоном. Однак, на його думку, Києву потрібно відстоювати свою позицію за допомогою європейських партнерів.

"Меркель сказала те ж саме – що ці угоди не камінь, вони мають бути гнучкими, і вона підтримує ідею, що потрібно працювати над переглядом Мінських домовленостей", – нагадав він.

Резніков додав, що чинні Мінські домовленості написані "не дуже якісно з юридичної точки зору".

"Мінські угоди не реалізовуються повною мірою, бо вони написані погано. Нереалістично. Вони написані без урахування міжнародного досвіду. І якщо у нас всі сторони готові до примирення, то перегляд Мінських угод ні для кого не буде трагедією", – запевнив він.

За прогнозом Резнікова, до часу проведення чергового саміту у "нормандському форматі", який заплановано на березень 2020 року, Україна має виконати "домашнє завдання": "Це розведення у нових трьох зонах із гуманітарною метою. І ми повинні закінчити обмін полоненими. Це мінімум дві речі, які можливо зробити".

Крім того, наголосив він, Київ має працювати над внесенням змін до законодавства, зокрема виносити на обговорення питання амністії.