Відповідний проект закону частково унеможливлює збір доказів, вважають у НАБУ і САП / фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) закликають президента ветувати закон щодо зняття депутатської недоторканності.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Антикорупційного бюро.

Читайте такожВерховна Рада скасувала депутатську недоторканність«Проголосований 18 грудня Верховною Радою України законопроект №2237 щодо нібито зняття депутатської недоторканності знизить ефективність розслідування злочинів, вчинених за участі чинних парламентаріїв. Окремі прийняті норми можуть призвести до виникнення процесуальних проблем ще на початку розслідування та дозволити цим учасникам уникнути відповідальності. Такий стан речей викликає глибоке занепокоєння в Національного бюро, якому підслідні народні депутати України, та прокурорів САП, які здійснюють процесуальний нагляд у всіх кримінальних провадженнях НАБУ», – заявили в антикорупційних відомствах.

Відео дня

У заяві, зокрема, йдеться, що норма про те, що тільки генеральний прокурор (або виконуючий його обов’язки) може внести відомості про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України до Єдиного реєстру досудових розслідувань, «ставить під загрозу незалежність детективів НАБУ і прокурорів САП у своїй діяльності». Адже тепер перед тим, як розпочати розслідування, вони мають звернутися до генпрокурора, щоб переконати його внести відомості до ЄРДР.

Серед іншого, САП і НАБУ зазначають, що закон частково унеможливлює збір доказів у провадженні та не визначає, яким чином слідчі мають передавати інформацію генпрокурору, щоб той розпочав розслідування.

У цьому зв’язку у НАБУ і САП заявили про готовність надати свої рекомендації і долучитися до процесу доопрацювання закону.