Пентагон / REUTERS

Минулого місяця суд розпорядився передати американській неурядовій організації "Центр за політичну чесніть" 300 сторінок міжвідомчої переписки, що має відношення до затримки надання військової допомоги США Україні минулого літа. Листування свідчить, що в Пентагоні серйозно переймались затримкою виділення коштів.

Читайте такожНімеччина відхилила запит України про військову підтримку - Пристайко

Про це йдеться в матеріалі «Голосу Америки». Зазначається, що документи були передані двома партіями, 12 та 21 грудня, але із частково чи повністю закритою інформацією.

Відео дня

Громадська організація "Справедлива безпека" отримала доступ до невідредагованого листування між чиновниками Пентагону та Офісу управління та бюджету Білого дому, що тривала з червня до початку жовтня.

В організації переконані - листування свідчить про занепокоєння службовців Пентагону правовими підставами затримки, бо закон вимагає витрачати гроші відповідно до того, як це було передбачено Конгресом.

Листування також демонструє, що оборонному відомству жодного разу не надавали пояснень причини затримки, а крім українських урядовців та представників Конгресу, занепокоєння щодо затримки Міністерству оброни висловлювали також американські підрядники.

Із обміну повідомленнями випливає, що рішення затримати кошти йшло особисто від президента Дональда Трампа. Очільники Пентагону, Ради з нацбезпеки та Держдепу намагалися його переконати дозволити використовувати гроші, які Конгрес виділив Україні.

Ще 19 червня, після того як газета Washington Examiner опублікувала статтю про те, що Пентагон надсилає в Україну військової допомоги на 250 мільйонів, президент зацікавився цим питанням і запросив у Пентагону деталі.

Лора Купер, топ-чиновниця Міністерства оборони США, яка безпосередньо опікується питаннями військової допомоги Україні, розповіла під час свідчення в Конгресі, що президент хотів знати, чи будуть американські компанії надавати Україні щось із цього обладнання, як допомагають інші країни, а також – звідки йдуть американські гроші.

У Пентагоні підготували відповідь, в якій йдеться, що переважна кількість компаній, які надаватимуть військове устаткування, - американські а також відзначається, що Велика Британія, Канада, Литва та Польща надавали Україні військове устаткування та проводили військові навчання, і що ЄС надає Україні значну економічну підтримку.

Пентагон у додатку надав інформацію щодо того, яка саме військова допомога буде надана Україні за ці гроші – снайперські гвинтівки, гранатомети, прилади нічного бачення, тощо – та перелік американських компаній – постачальників.

Стверджується, що через кілька годин після розмови президента Трампа з Зеленським 25 липня, Майкл Даффі, співдиректор Програми із національної безпеки Офісу управління та бюджету надіслав електронне повідомлення високопосадовцям Пентагону, в якому порадив призупинити надання будь-якої військової допомоги Україні у зв’язку із планом Адміністрації провести її перевірку.

У листі йшлося також, що Пентагон має планувати та бути готовим надавати допомогу, як тільки це стане можливим, і була порада тримати цю інформацію у вузькому колі осіб. Перед тим Пентагон повідомив, що лише 7 мільйонів було законтрактовано.

Того ж дня, 25 липня, Марк Сенді, заступник директора з програм національної безпеки Офісу управління та бюджету, додав примітку до бюджетного документу, якою передбачив затримку надання грошей до 5 серпня.

Наступного дня Джон Руд, голова політичного департаменту Пентагону, надіслав своєму босові електронного листа, в якому виклав висновки зустрічі високопосадовців США, які опікуються українськими питаннями. Усі вони висловили одностайну підтримку відновленню фінансування, а Лора Купер, згідно з її свідченнями, висловила занепокоєння щодо можливості витратити усі передбачені гроші до кінця бюджетного року, 30 серпня.

У листі чітко зазначається, що розпорядження заморозити допомогу йде від президента.

Шостого серпня, Офіс управління та бюджету, вдруге включив примітку до бюджетного документу, яка заморожувала надання грошей. Якщо в перший раз Пентагон чітко заявив, що затримка не перешкодить їм розпорядитися коштами вчасно, цього разу вони зробили це із зауваженнями.

Третя примітка запроваджувала паузу у наданні допомоги з 20 до 26 серпня. 27 серпня паузу продовжили. 

У Пентагоні підготували офіційного листа Офісу управління та бюджету, в якому йдеться, що заморозка використання коштів після 19 серпня підриває можливість Пентагону виконати програму допомоги Україні. 

У переписці також наводиться емейл від однієї з американських компаній-підрядників, яка розраховує на «українські гроші». В ній довідалися про затримку грошей та хочуть знати, що відбувається.

Згідно із внутрішньою перепискою Пентагону, там переймалися тим, а чи достатньо задокументовані їхні застереження, що пауза на роботу із коштами може зашкодити їм виконати програму допомоги Україні і чи не перекладуть потім на них провину. Зрештою, так і сталося. 

Втім 11 вересня Майкл Даффі Даффі повідомив, що кошти можна витрачати. Причину зняття заморозки, на прохання посадовців Пентагону, він пояснити не зміг.

До кінця бюджетного року у США, 1 жовтня, Пентагон зміг надати Україні 214 мільйонів доларів із 250 мільйонів, закладених американським Конгресом у Оборонний бюджет США на 2019-ий рік. 

Решта суми була передана протягом наступних кількох тижнів, завдяки внесенню додаткового положення в бюджетну резолюцію.

Нагадаємо, Конгрес США виділив 250 мільйонів доларів Міністерству оборони для ініціативи з підтримки безпеки України. Але згідно з повідомленнями, президент Трамп попросив Міка Малвани, в даний час виконуючого обов'язки керівника апарату Білого дому, призупинити допомогу Україні в липні 2019 року. 

Як повідомлялося, Державний департамент США розблокував виділення 141 мільйонів доларів військової допомоги Україні ще до того, як президент Дональд Трамп заявив 11 вересня про зняття мораторію на таку допомогу.