Місце катастрофи літака МАУ в Ірані / REUTERS

В Європейській комісії очікують, що розслідування катастрофи літака компанії «Міжнародні авіалінії України» поблизу аеропорту імені Імама Хомейні (Тегеран) буде правдоподібним і незалежним.

Про це сьогодні в Брюсселі заявив речник Європейської комісії з питань регіональної політики і транспорту Стефан де Кеєрсмакер на брифінгу, відеозапис якого розміщено на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

Зокрема, його запитали, чи поділяє Єврокомісія оцінку Канади, що український літак був збитий іранською ракетою.

Відео дня

"На даному етапі досі немає переконливих доказів, що спричинило інцидент. І ми усе ще чекаємо на результати розслідування, що триває. Для нас дуже важливо, щоби розслідування, яке проводиться, було незалежним і правдоподібним розслідуванням громадської безпеки, проведеним у відповідності до міжнародних правил, відповідно до правил Міжнародної організації цивільної авіації", - сказав де Кеєрсмакер.

Також речник запевнив, що Єврокомісія готова надати будь-яку необхідну допомогу тим владним органам, які проводять розслідування катастрофи українського літака.

Крім того, у нього запитали, чи побоюються у Єврокомісії, що поточне розслідування Ірану не може бути незалежним.

"Ні, я думаю, що ми лише хочемо наполягати, як у кожній справі катастрофи літака, що відбуватиметься правдоподібне і незалежне розслідування, це є обов'язковим у всіх випадках цих сумних подій, і ми лише можемо чекати на переконливі докази, які з'являться після такого незалежного розслідування", - сказав він.

Читайте такожВ Ірані заявили, що на розслідування катастрофи літака МАУ може піти два роки - ЗМІ

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Причини трагедії встановлює іранська сторона із залученням, у разі погодження, правоохоронних підрозділів і компетентних органів інших країн. В Ірані також перебуває група українських експертів.