За словами міністра, необхідно "докопатися, хто віддав наказ" / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко наголошує, що збиття літака «Міжнародних авіаліній України» – це відповідальність уряду Ірану.

Як повідомляє Reuters, глава українського МЗС підкреслив, що усі причетні до збиття лайнера мають нести відповідальність.

«Те, що нам не потрібно, що буде названо якогось солдата дуже низького рівня і сказано, що саме ця людина натиснула на кнопку... Це відповідальність уряду Ірану», – наголосив Пристайко.

Відео дня

Читайте такожПристайко: поки немає дати передачі чорних скриньок літака МАУ«Ми повинні докопатися, хто віддав наказ, хто натиснув кнопку... Усі ці люди мають бути покарані», – зазначив міністр.

За його словами, головна роль у розслідуванні повинна бути відведена українським слідчим, багато з яких мають досвід участі у справі щодо збиття малайзійського літака рейсу MH17 у липні 2014 року над Донецькою областю.

Пристайко заявив, що українська сторона наполягає на тому, аби українські спеціалісти провели повне вивчення записів «чорних скриньок». Він додав, що до цього процесу має бути залучена Франція та представники компанії-виробника-літака Boeing.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.