Ілюстрація REUTERS

Радник президента України Андрій Єрмак заявив, що саме злагоджена і принципова позиція українських експертів і рятувальників призвела до того, що Іран визнав провину за катастрофу літака компанії "Міжнародні авіалінії України".

Про це він сказав у коментарі "Українській правді".

Читайте такожУ Зеленського припускають, що літак МАУ збили навмисно

Відео дня

"Ця версія (збиття ракетою – УНІАН) розглядалася з самого початку – про цю версію говорив і секретар РНБО, і глава СБУ.  Але для нас було важливо, щоб вона була доведена", – зазначив Єрмак.

За його словами, на місці катастрофи цілодобово працювала експертна та пошуково-рятувальна група, до неї увійшли 45 експертів із різних міністерств і служб, а також представники компанії МАУ.

"Саме їх злагоджена цілодобова робота і принципова позиція привели до того, що іранська сторона визнала свою вину", – додав радник президента.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6:10 за місцевим часом і зник з радарів за кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Вночі 9 січня до Ірану вирушив літак транспортної авіації Збройних сил України із 45 фахівцями різних галузей, які будуть залучені до з’ясування обставин катастрофи літака та ідентифікації тіл загиблих.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.