В профільному парламентському комітеті прокоментували законопроект про боротьбу з дезінформацією / Ілюстрація - фото pixabay

Члени комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підготували заяву щодо розробки Міністерством культури, молоді та спорту України законодавства у сфері боротьби з дезінформацією. Парламентарі вказали на суперечливі аспекти відповідного законопроекту.

Заяву комітету оприлюднив у Facebook його голова Олександр Ткаченко.

Читайте такожМісія ООН розкритикувала законопроект про кримінальну відповідальність за дезінформацію

Відео дня

«Враховуючи великий суспільний резонанс щодо цієї теми, а також з огляду на те, що саме наш комітет надалі розглядатиме цей законопроект, хотіли б сказати наступне: Ми усвідомлюємо виклики, які стоять перед Україною у зв'язку з гібридною війною, потоком дезінформації щодо подій в Україні з боку держави агресора та розмиттям стандартів журналістики в наш час», - зазначають в комітеті.

Парламентарі наголосили, що проект знаходиться на перших етапах публічного обговорення та пройде ще не одне коло дискусій. Водночас, депутатів комітету непокоять кілька аспектів зазначеного проекту. А саме:

- «непропорційний рівень покарань та криміналізація деяких статей діяльності журналістів»;

- «поява органу уповноваженого за рішенням Кабміну з широким колом можливостей застосування механізмів держави в регуляції свободи слова»;

- «розподіл журналістів на тих, хто увійде в пропоновану асоціацію та тих, хто не схоче»;

- «принцип правової визначеності при тлумаченні терміну «дезінформація» та відповідності змісту та обсягу цього терміну сучасним викликам»;

- «принцип пропорційності покарання за вчинене правопорушення, в тому числі, залученості занадто широкого кола громадян на яких розповсюджуватиметься діяльність цього закону»;

В профільному комітеті вважають, що такі методи можуть призвести до наступу на свободу слова та служити підставою для тих, хто насправді нехтує роботою журналістів у звинуваченні влади у зворотніх діях.

«Високо цінуючи здобуття демократії в Україні та різноманіття публічних дискусій в тому числі у наших ЗМІ, ми готові надати Міністерству чіткі висновки проаналізованого проекту закону та долучитися до роботи над ним, розуміючи необхідність вжиття відповідних кроків в цьому напрямку. Та закликаємо експертів та фахове співтовариство спільними зусиллями знайти шляхи рішення викликів, які стоять перед нашим суспільством», – підсумовується в заяві.

Як повідомляв УНІАН, в січні Міністерство культури, молоді та спорту опублікувало основні положення законопроекту про протидію дезінформації. Проект передбачає запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за дезінформацію.

Зокрема, пропонується встановити різні розміри штрафів за поширення дезінформації за умов добровільного спростування та за його відсутності. Також передбачена кримінальна відповідальність. Обговорення документа триватиме місяць, після чого відбудеться розгляд урядом і Верховною Радою.