Законопроект передбачає запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за дезінформацію / фото flickr.com/149561324@N03

Міністерство культури, молоді та спорту опублікувало основні положення законопроекту про протидію дезінформації.

Як повідомляє прес-служба відомства, сьогоднішня презентація - це вже другий етап громадського обговорення даного документа.

Перший етап відбувся 15 листопада 2019 року, коли міністр Володимир Бородянський та його перший заступник Анатолій Максимчук презентували концепцію законопроекту та його основні положення.

Відео дня

"Публічне обговорення триватиме ще місяць, згодом відбудеться розгляд урядом і Верховною Радою", - зазначили у відомстві.

Проект передбачає запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за дезінформацію.

"Встановлення адміністративної відповідальності за розповсюдження дезінформації, порушення правил спростування, надання відповіді та вимог прозорості та встановлення кримінальної відповідальності за системне та умисне масове розповсюдження дезінформації", - йдеться у повідомленні.

Пропонується запровадити в Україні інститут уповноваженого з питань інформації, який здійснюватиме моніторинг інформаційного простору, реагуватиме на заяви про дезінформацію, звертатиметься до судів та правоохоронних органів, якщо виявлятиме ознаки дезінформації.

Читайте такожЗаконодавство має встановлювати правила щодо контенту медіа - Мінкульт

Так, за поширення дезінформації, за умови добровільного спростування, починаючи з третього факту порушення протягом одного року, каратиметься накладанням штрафу у розмірі 1 тис мінімальних зарплат (з 1 січня МЗП складає 4700 грн, відповідно – 4,7 млн грн) за кожен випадок порушення.

Поширення дезінформації за відсутності добровільного спростування тягне за собою накладення штрафу у розмірі 2 тис. МЗП.

Менші штрафи - у розмірі 5 МЗП чи 20 МЗП пропонується накладати, наприклад, за нерозміщення або несвоєчасне розміщення відповіді щодо дезінформації за заявою уповноваженого чи ненадання у встановлений цим законом строк відповіді на заяву чи запит уповноваженого.

Штрафи застосовуватимуться виключно судом за умови задоволення заяви уповноваженого з питань інформації.

Передбачається, що до кримінальної відповідальності притягатимуть за систематичне умисне масове розповсюдження завідомо недостовірних повідомлень про факти, події або явища, що становить загрозу національній безпеці, громадській безпеці, територіальній цілісності, суверенітету, обороноздатності України, права українського народу на самовизначення, життя та здоров’я громадян, стану довкілля. І в цьому випадку передбачають покарання у вигляді штрафу від 5 тис. до 10 тис. неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85 тис. -170 тис. грн) або виправними роботами на термін від 1 до 2 років.

Кримінальна відповідальність передбачена за поширення дезінформації з використанням комп’ютерних програм, призначених для автоматичного масового розповсюдження інформації (ботів), або спеціально організованої системи (групи) облікових записів або користувачів інформаційних послуг або засобів умисного фальшування. Це тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. За фінансування масової дезінформації - позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Читайте такожБородянський: тільки 8% українців можуть відрізнити фейк від не фейку

Повторна масова дезінформація або організована дезінформація, що призвела до тяжких наслідків чи завдала матеріальної шкоди у великому розмірі тягне за собою ув'язнення на термін від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Як повідомляв УНІАН, 6 листопада на парламентських слуханнях на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми й шляхи їх розв‘язання" Бородянський заявляв про необхідність посилення відповідальності журналістів за поширення неправдивої й маніпулятивної інформації.

За словами міністра, "відповідальність журналістів за поширення неправдивої та/або маніпулятивною інформації має бути посилено... А саме - введення в законодавство поняття і критеріїв маніпулювання громадською думкою, маніпулювання суспільною свідомістю. І введення як адміністративної, так і кримінальної відповідальності за такі маніпулювання, за замовлення такого маніпулювання, за вчинення такого маніпулювання".

16 січня у прес-службі Офісу президента анонсували з посиланням на засідання Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові, що проект закону про дезінформацію буде оприлюднено на сайті Міністерства культури, молоді та спорту 17 січня.